Europska razilaženja oko Venezuele

epa

Zemlje članice Europske unije nisu se u petak navečer uspjele složiti o novoj zajedničkoj deklaraciji kojom bi pozvale na sazivanje brzih izbora u Venezueli, inače bi EU priznala oporbenog vođu Juana Guaida privremenim predsjednikom, doznaje se od diplomatskih izvora.

Španjolska i nekoliko drugih zemalja članica su taj tekst ocijenile preslabim, objasnio je jedan izvor.

Nacrt teksta predan navečer vladama 28-orice određuje da ukoliko Nicolas Maduro ne pristane organizirati nove izbore, “EU će razmotriti mogućnost da poduzme nove korake, među kojima priznanje Juana Guaida privremnim predsjednikom”.

Španjolska je odbila podržati tu formulaciju i tražila je da bude zamijenjena s “odlučit će poduzeti nove odredbe, među kojima i priznanje Juana Guaido privremenim predsjednikom”, precizirali su neki izvori.

Novi tekst bi mogao biti predan državama članica, ali nije precizirano hoće li biti razmotren u petak.

Europska unija je podijeljena između pobornika priznanja oporbenog vođe Juana Guaida “privremenim predsjednikom” i onih koji su od sada podržavali režim Nicolasa Madura.

“Postoje podjele”, priznao je jedan diplomat. Neke zemlje članice su pod pritiskom da priznaju Juana Guaida”, rekao je jedan diplomat.

Komentiraj