Europska prijestolnica kulture Rijeka: Tijekom travnja besplatne vođene ture gradom

U okviru programa završnog mjeseca projekta Europske prijestolnice kulture tijekom travnja subotom će se priređivati vođene ture i šetnje Rijekom, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci.

Riječ je o četirima turama: StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 i Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

S obzirom na obavezu pridržavanja epidemioloških mjera, skupine na turama ograničene su na devet sudionika i jednog vodiča. Ture su besplatne, uz prethodne prijave.

“Ove četiri ture sadržajno isprepliću našu EPK priču s brojnim riječkim pričama o prošlosti ili sadašnjosti. Vjerujem kako je riječ o programima koji će se nastaviti i nakon što projekt EPK završi”, rekla je direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota. Ocijenila je da ovaj program može biti jednako zanimljiv domaćim i inozemnim posjetiteljima.

Govoreći o zaključenju projekta EPK u okolnostima pandemije, Kregar Šegota rekla je da su programi osmišljeni tako da mogu imati i online verzije kako bi publika ipak mogla sudjelovati u njima i uživati u kulturi.

“Nadam se da će mjere uskoro ipak popustiti i da ćemo ponovno moći otvoriti vrata muzeja i galerijskih prostora i održati u živo izvedbene programe”, istaknula je.

StreetArt šetnje za djecu održavaju se u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća. Namjera je djeci pružiti priliku da se na zanimljiv način upoznaju s uličnom umjetnošću i načinima na koje se može promatrati javni prostor, rekla je muzejska pedagoginja MMSU-a Ivana Lučić.

Tura Rijeka murala vodi posjetitelje širim prostorom Delte, Školjića i Križanićevom ulicom te ih upoznaje s muralima i njihovim autorima. Vođena tura Tragovima EPK 2020 usmjerava se na održane programe i programske cjeline EPK kroz deset točaka u užem središtu grada.

Krešimirova tura predstavlja zanimljive povijesne trenutke i povijesnu baštinu ove ulice, ali i vrijednosti koje projekt EPK ostavlja iza sebe, u kompleksu Benčić koji se nalazi u ovoj ulici.

Komentiraj