Pozdravljeni od tisuća Austrijanaca čelnici najvećih europskih stranaka krajnje desnice okupili su se u petak protiv Europske unije i islama i pozvali Britance da se oslobode od, kako su rekli, bezdušnih tehnokrata EU-a.

Skup u predgrađu Beča okupio je niz protuimigracijskih i protu-EU stranaka koji su uzdrmali europski politički establišment koji se još bori da ovlada velikom migrantskom krizom i gospodarskom nemoći Unije.

Stranke su ranije obećale više suradnje na sastanku kojem je domaćin bio Heinz-Christian Strache, čija je Slobodarska stranka (FPOe) zamalo pobijedila na austrijskim predsjedničkim izborima.

Među sudionicima su bili i Marine Le Pen, čelnica Francuske nacionalne fronte te političari iz Alternative za Njemačku (AfD) i talijanske Sjeverne lige.

“Širenje straha od ljudi poput (Jean-Claudea) Junckera i (Martina) Schulza ne mogu nas pokolebati”, rekla je Le Pen oko 2000 nazočnih u kongresnom centru govoreći o čelnicima Europske komisije i Europskog parlamenta.

“Zabrinuti su da bi Britanija mogla ponovno osvojiti svoju slobodu”, dodala je publici koja je to pozdravila uzvicima odobravanja. “Želimo da se Britanci oslobode”.

Govoreći nakon nje Strache je optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel da je nanijela “nepopravljivu štetu” Europi otvaranjem njemačkih granica za stotine tisuća migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku.

“Nismo protiv Europe kako to naši protivnici uvijek govore. Želimo drugačiju Europu, bolju Europu, onu nacija, vrijednosti, kulture i identiteta”, rekao je Strache. “Novi fašizam dolati s ljevice i od radikalnog islama”.

EUROPA A LA CARTE

Održan pod nazivom “Patriotsko proljeće – Suradnja za mir, sigurnost i napredak” skup je smjerao ojačati veze između istomislećih stranaka čija je nacionalna usmjerenost ranije sprječavale bližu suradnju.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare u austrijskom parlamentu Strache i Le Pen su izrazili nadu da će glasovanje Britanije na referendumu 23. lipnja o tome hoće li ostati članica EU-a dati njihovoj kampanji novi zamah.

“Podržavam referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu jer želim da sve zemlje u EU-u imaju isti izbor”, rekla je Le Pen. “No čak i ako ne dobijemo Brexit to će predstavljati golemi novi problem Europskoj uniji koja je obećala dati Britaniji posebna prava ako ostane, koja druge zemlje neće imati. To bi dakle mogao biti početak Europe a la carte”.

Populističke, protuimigrantske stranke su u usponu diljem Europe u doba kada visoka nezaposlenost i štednja, dolazak rekordnog broja migranata i nedavni teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji produbljuju razočaranje glasača tradicionalnim strankama.

Očekuje se da će Le Pen ući po drugi put u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora sljedeće godine.

U susjednoj Njemačkoj AfD je dobio dvoznamenkastu potporu na nizu izbora u saveznim državama te izgleda da će ući u Bundestag sljedeće godine.

Čelnica AfD-a Frauke Petry pridružila se Stracheu prošli tjedan na simboličkom izletu na vrh Zugspitze, najviše planine u Njemačkoj, a njezin partner, političar AfD-a Marcus Pretzell pridružio se skupu u Beču.

“Domoljubi vole ono što je Njemačka nekad bila, što bi Njemačka mogla biti. Ali plaču kada vide trenutno stanje svoje zemlje”, rekao je Pretzell skupu.

Komentiraj