EUROPSKA KOMISIJA: “Smanjite cijenu brzog interneta za 30 posto, jačajte antiterorističke mjere”

FaH

Europska komisija utvrdila je povrede u nekoliko sektora u hrvatskome zakonodavstvu, i to nakon što je Komisija objavila rujanski paket povreda propisa po državama članicama.

Iz Komisije upozoravaju kako Hrvatska kasni s razvojem digitalnog tržišta i da bi troškovi brzog interneta trebali biti 30 posto niži. Komisija je uputila službenu opomenu Hrvatskoj jer još uvijek nije prenijela te mjere u svoje zakonodavstvo, piše HRT.

Usto, Komisija je pozvala Hrvatsku i da ukine diskriminatorna pravila u pogledu ribolovnih dozvola. Godišnje ribolovne dozvole izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede do 30 dana. Posjetitelji koji žele loviti ribu cijelu godinu moraju kupiti 12 mjesečnih dozvola što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole. Komisija tu praksu smatra diskriminatornom i neusklađenom s Direktivom o uslugama.

Hrvatsku se uz Grčku, Irsku, Italiju i Portugal poziva da poboljša razmjenu informacija radi borbe protiv terorizma. Hrvatska još nije osigurala automatsku razmjenu podataka o DNK-u, otiscima pristiju te razmjenu podataka o registraciji vozila.

Komentiraj