Komisija je Vijeću danas predložila postupnu integraciju Hrvatske u, najrasprostranjeniji sustav za razmjenu informacija namijenjen upravljanju granicama i održavanju sigurnosti u Europi, Schengenski informacijski sustav (SIS).

Namjera je poboljšati djelotvornu razmjenu informacija među državama članicama te povećati sigurnost europskih građana, a na taj će se način omogućiti tješnja suradnja Hrvatske s ostalim državama članicama EU-a i zemljama pridruženima Schengenu.

Hrvatska je ispunila tehničke i zakonske preduvjete za pokretanje postupka postupnog uvođenja SIS-a. U ovoj fazi postupka Hrvatska će se SIS-om moći koristiti samo za potrebe suradnje na provedbi zakona.

Brža, jeftinija i učinkovitija naplata dugova

Danas na snagu stupaju nova pravila kojima se poduzećima, naročito onima malima i srednje velikima (MSP), olakšava naplata dugova od dužnika u drugim državama članicama EU-a. Zbog dugačkih i skupih pravnih postupaka, koji poduzećima otežavaju naplatu potraživanja izvan matične zemlje, svake se godine gubi približno 600 milijuna eura. Predloženi europski nalog za blokadu računa (EAPO) poduzećima može olakšati taj postupak jer im nudi jednostavan i ekonomičan način zamrzavanja sredstava koja potražuju.

„Nekad sam i sama bila poduzetnica, pa znam da neplaćeni računi mogu ozbiljno utjecati na prihode poduzeća. Mala su poduzeća osobito pogođena tim problemom jer si često ne mogu priuštiti pravnu pomoć nužnu za naplatu potraživanja. Zahvaljujući europskom nalogu za blokadu računa, poduzeća i građani moći će naplatiti milijune eura prekograničnih dugovanja jer će moći jednostavno zatražiti da se iznos koji im dužnik duguje zamrzne na njegovim bankovnim računima“, izjavila je povjerenica za pravosuđe i potrošače Věra Jourová.

EU i SAD objavili ocjenu trenutačnog stanja pregovora o TTIP-u

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i američki trgovinski predstavnik Michael Froman objavili su zajedničku ocjenu napretka pregovora o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) od njihova početka u srpnju 2013. U zajedničkom izvješću EU-a i SAD-a navedena su područja o kojima je postignut dogovor, kao i ona na kojima još treba raditi.

Komentiraj