Europska komisija predložila deveti paket sankcija protiv Rusije

Europska komisija (EK) je u srijedu predložila deveti paket sankcija protiv Rusije, uključujući sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke.

“Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagrizaju Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija”, rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći paralizirati zemlju početkom zime.

“Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost”, istaknula je predsjednica EK-a.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

EK predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

Predlaže se i u udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

Komentiraj