Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je održao govor na Akademiji za eurpsko pravo, njemački grad Essen sutra će i službeno postati europska zeleba prijestolnica za 2017. godinu, a najuspješniji inovatori savjetovat će Komisiju o mogućem Europskom inovacijskom vijeću.

Predsjednik Juncker održao govor na Akademiji za europsko pravo

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je govor na godišnjem primanju Akademije za europsko pravo (Europäische Rechtsakademie, ERA) povodom 25. godišnjice njezina osnutka. U svom je govoru opisao pravosudne sustave kao jamstvo demokracije, a temeljna prava i pravnu sigurnost kao najvažnije preduvjete za ulaganje u gospodarstvo.

Govoreći o Europskoj uniji, istaknuo je da je „Europska unija temelj zajednice prava – eine Rechtsgemeinschaft“. Predsjednik je nadalje izjavio: „Uvijek sam smatrao da je riječ ‘pravo’ istoznačna s riječju ‘Europa’. Bilo da je riječ o zaštiti radnika od socijalnog dampinga putem Direktive o upućivanju radnika bilo o zaštiti građana od nezakonitog oružja putem Direktive o vatrenom oružju, zakoni i pravo najbolja su sredstva koja imamo na raspolaganju za izgradnju Europe koja štiti, Europe koja osnažuje i Europe koja brani naše građane.“

Predsjednik Juncker istaknuo je i koliko je važno da zakonodavstvo predstavlja dodanu vrijednost, a ne dodatno opterećenje: „Moje zagovaranje zakona te strast koju osjećam prema njima ne znače da želim da ih bude više. Otkako sam preuzeo dužnost, naglasak stavljam na bolje zakonodavstvo, a ne na veći broj propisa. U okviru svog rada na boljoj regulativi srezali smo broj inicijativa sa 130 godišnje na 21 inicijativu relevantnu za naše građane.“ Kada je riječ o vladavini prava, predsjednik Juncker izjavio je: „Vladavinu prava ne možemo uzimati zdravo za gotovo, moramo je štititi i poboljšavati. Danas to vrijedi više nego ikad prije.“ Cijeli govor dostupan je ovdje.

Essen postao europska zelena prijestolnica za 2017.

Sutra, 21. siječnja njemački grad Essen i službeno će postati europska zelena prijestolnica za 2017. godinu. Povjerenik Vella izjavio je: „Impresivna preobrazba iz središta industrije čelika i ugljena u najzeleniji grad u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji dokaz je uspješne strukturne promjene provedene u Essenu. Za velik napredak u području ekološke održivosti bili su potrebni vizija, dobro upravljanje, snažno vodstvo i angažman građana. Veselim se programu događanja u Essenu te gradonačelniku Kufenu, njegovu timu i građanima Essena želim svako dobro.“ Objavljeno je i priopćenje za medije.

Najuspješniji inovatori savjetuju Komisiju o mogućem Europskom inovacijskom vijeću

Nova skupina na visokoj razini savjetovat će Komisiju o tome kako u okviru programa Obzor 2020. te budućih programa za istraživanje i inovacije ponuditi bolju podršku revolucionarnim inovacijama kojima se otvaraju nova tržišta.

Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Iznimno mi je drago što smo uspjeli okupiti skupinu inovatora tako velikog kalibra iz različitih područja koji će Komisiji pomagati u oblikovanju novog pristupa za podršku inovacijama, zasad utjelovljenog pod radnim nazivom Europsko inovacijsko vijeće. Siguran sam da će nam ti stručnjaci ponuditi neophodnu korisničku perspektivu te nam tako olakšati osmišljavanje pristupa koji će biti svrsishodan i usmjeren na poticanje kvalitetne podrške EU-a revolucionarnim inovacijama kojima se otvaraju nova tržišta te koje igraju sve važniju ulogu u europskom prosperitetu.“

Tom se inicijativom dopunjuju druga djelovanja Komisije kojima se inovatore potiče da ostanu u Europi i razvijaju svoje djelovanje, kao što je izneseno u Inicijativi za osnivanje i širenje poduzeća. Prvi sastanak Skupine održat će se u ožujku. Njezin rad temeljit će se na rezultatima Poziva za dostavu ideja provedenog 2016. te će biti povezan s radom Skupine na visokoj razini za maksimizaciju učinka programâ EU-a za istraživanje i inovacije kojom predsjedava Pascal Lamy i koja bi svoje izvješće trebala predati do lipnja 2017.

Komentiraj