EK i Europski investicijski fond s 8 milijardi eura financiraju 100.000 poduzeća

Europska komisija osigurala je milijardu eura iz Europskog fonda za strateška ulaganja kao jamstvo za Europski investicijski fond (EIF). To će EIF-u omogućiti da izda posebna jamstva kojima će banke i druge davatelje kredita potaknuti da osiguraju likvidna sredstva za najmanje 100.000 europskih malih i srednjih poduzeća koji su pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, a ukupni iznos financiranja procjenjuje se na 8 milijardi eura.Mjerom koja je danas objavljena provedena je namjera Komisije da hitno pomogne najteže pogođenim tvrtkama, a sredstva će se moći isplaćivati već u travnju.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis je izjavio: ” Poduzeća u cijeloj Europi u teškoj su situaciji. EU brzo reagira kako bi ublažio posljedice aktualne krize te pomogao malim i srednjim poduzećima, koja su posebno osjetljiva. Komisija i Europski investicijski fond danas su omogućili da se europskim  malim i srednjim poduzećima zahvaćenima pandemijom koronavirusa brzo isplate gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 8 milijardi eura.  Sredstva će se početi isplaćivati već ovaj mjesec preko lokalnih banaka i davatelja kredita kako bi se pomoglo najteže pogođenima.”

Na temelju današnjeg poziva na iskaz interesa financijski posrednici koji već imaju sporazume s EIF-om u okviru navedenih instrumenata COSME-a i InnovFina nova će jamstva moći iskoristiti odmah po podnošenju zahtjeva. Ostali financijski posrednici jamstva će moći iskoristiti nakon što prođu vrlo kratak postupak prijave. Mala i srednja poduzeća će zajmove moći zatražiti izravno od lokalnih banaka i davatelja kredita koji sudjeluju u tom programu, a njihov popis bit će dostupan na internetskoj stranici www.access2finance.eu.

Komentiraj