FaH

EUROPSKA KOMISIJA: Australski pristup prema migrantima nije prihvatljiv

Australski pristup prema migrantima, a koji je pohvalio austrijski ministar vanjskih poslova, nije model koji bi Europska unija trebala slijediti, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije  Alexander Winterstein.

“Imamo vrlo jasno stajalište prema tzv. australskom modelu, to nije naš model”, rekao je  Winterstein, odgovarajući na novinarsko pitanje.
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz predlaže da Europska unija, po uzoru na Australiju, onemogući dolazak na kontinent migrantima tako da ih drži na otocima dok obrađuje njihove zahtjeve za azilom.

On je to predložio u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju lista Die Presse smatrajući da će takav potez obeshrabriti migrante u nakani da se upuste u opasni put prema Europi.
Prema vrlo kritiziranoj oštroj australskoj migrantskoj politici tražitelji azila, koji pokušavaju brodovima stići do Australije, završavaju na pacifičkim otocima Nauru i Papua Nova Gvineja gdje ih se, temeljem dogovora vlasti tih otoka i Australije, beskonačno drži dok se njihovi zahtjevi obrađuju. Ne smiju se naseliti u Australiji čak i u slučaju da se utvrdi da su izbjeglice.

Komentiraj