Europska unija organizira komemoraciju u povodu smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla 1. srpnja u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu, priopćile su u srijedu europske institucije.

Najavljeni govornici na komemoraciji su predsjednici europskih institucija, Parlamenta Antonio Tajani, Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije Jean-Claude Juncker, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kovčeg s tijelom Helmuta Kohla bit će pokriven europskom zastavom.

Nakon europske komemoracije, koja će trajati oko dva sata, kovčeg s Kohlovim tijelom bit će prebačen u Njemačku, gdje će nakon vjerskog obreda u katedrali u Speyeru biti pokopan.

Europsku komemoraciju predložio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji Kohla drži svojim osobnim mentorom i prijateljem.

Helmut Kohl, otac njemačkog ujedinjenja i jedan od stupova izgradnje Europske unije, umro je prošli tjedan u 87. godini života.

Kohl drži rekord najdužeg obnašanja kancelarske dužnosti, od 1982. do 1998.

“Helmut Kohl je bio veliki Europljanin i jako dobar prijatelj”, kazao je ranije Juncker i nazvao ga “samom inkarnacijom Europe”.

“Bez Helmuta Kohla, euro ne bi postojao”, istaknuo je.

Komentiraj