Europska federacija novinara upozorila EK da hrvatskom VEM-u manjkaju tri od sedam članova

Europska federacija novinara (EFJ) izvijestila je Europsku komisiju o krnjem sastavu Vijeća za elektroničke medije (VEM), koje od prošlog tjedna odlučuje bez troje članova, ocijenivši to političkom blokadom i smetnjom u donošenju odluka važnih za medije u Hrvatskoj.

“Prilikom pisanja našeg doprinosa za ovogodišnje Izvješće EK o vladavini prava detaljno smo izvijestili o ovom problemu, ali i višegodišnjem problemu neovisnosti jedinog regulatornog tijela u hrvatskom medijskom prostoru. Naime, i bez ove političke blokade rada Agencije za elektroničke medije, ta je institucija ovisna o političkoj većini u Hrvatskom saboru, te kao takva ne garantira neovisno donošenje odluka važnih za medije u Hrvatskoj”, rekla je Hini predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Dodala je kako je krovna europska novinarska organizacija tražila da se promijeni loš zakon koji regulira rad Agencije za elektroničke medije sa ciljem jačanja njezine neovisnosti.

Sever ističe i kako je kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i EFJ prošlog tjedna uputila upozorenje i nadležnoj europskoj agenciji ERGA o situaciji u Hrvatskoj, a kolege će se obratiti i drugim europskim institucijama.

U pismu je upozorila da VEM trenutno ima samo četiri, umjesto sedam članova kako je definirano zakonom, te da njegovo odlučivanje može biti otežano, pa čak i blokirano.

VEM ima važnu ulogu u hrvatskom medijskom sektoru, između ostalog odlučuje o raspodjeli oko 4,5 milijuna eura iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a sada i o gotovo šest milijuna eura za projekt uspostave sustava provjere činjenica, mjere koja se provodi kao dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)..

Mandat troje članova VEM-a – Aniti Malenici, Vanji Gavranu i Davoru Mariću istekao je u srpnju 2022. Zakonski je bio produžen za još šest mjeseci jer Hrvatski sabor nije imenovao nove članove, iako je javni poziv za prijavu kandidata bio objavljen krajem travnja 2022., ali Vlada nije predložila nove članove.

Naposljetku, troje članova VEM-a istekao je mandat 14. siječnja 2023. pa Vijeće sada broji samo četiri člana.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su dopis predsjedniku Vlade, ministrici kulture i medija te predstavnicima saborskog Odbora za informatizaciju i medije te upozorili na, kako ističu, nedopustivu situaciju.

VEM je neovisno regulatorno tijelo na području elektroničkih medija, a osnovne zadaće su mu donošenje odluka o dodjeli i oduzimanju koncesija i dopuštenja, izricanje opomena u slučaju nepoštivanja odredaba Zakona te osiguravanje nadzora programa pružatelja medijskih usluga.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner