Europska federacija novinara traži od Platinija da utječe na HNS kako bi ukinuo zabranu za Index.hr

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard je na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) poslao predsjedniku Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michelu Platiniju pismo u kojem od predsjednika UEFA-e traži da utječe na vodstvo HNS-a kako bi ukinulo zabranu novinarima Index.hr-a da rade svoj posao.

Pismo je upućeno povodom odluke vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) da novinarima portala Index.hr zabrani izvještavanje sa svojih skupova te sa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, te incidenta u četvrtak kada je novinaru Index.hr-a predsjednik HNS-a Davor Šuker oduzeo mobilni telefon kojim je novinar snimao razgovor svoje kolegice s glasnogovornikom HNS-a.

“U ime EJF-a, koji predstavlja preko 300,000 novinara diljem Europe, pišemo Vam povodom neprofesionalnog ponašanja HNS-a prema novinarima u Hrvatskoj. U suradnji s našim suradnicima u Hrvatskoj HND-om željeli bismo Vas obavijestiti o nekim nasilnim incidentima vezanima za novinare portala Index.hr, koji su jučer fizički spriječeni u izvještavanju s konferencije za novinare HNS-a.

 

  • Složit ćete se kako novinari moraju imati pristup svim javnim događajima pa tako i onima koji se tiču HNS-a i nacionalne momčadi kako bi obavili svoj posao u javnom interesu. Pokrivanje djelovanja nogometnih klubova, u ovom slučaju HNS-a, koji se dijelom financira javnim novcem, prirodno je javni interes. Za troje novinara internetskog portala Index.hr prošlog je tjedna zabranjeno izvještavati s događaja vezanih za HNS.

 

HNS je objavio javno pismo u kojem kaže kako je novinarima Index.hr-a zabranjeno dolaziti na nogometne utakmice reprezentacije i konferencije za novinare, te praćenje svih drugih aktivnosti HNS-a, a tu svoju odluku je bazirao na tome što je Index.hr pozvao svoje čitatelje na bojkot nacionalne momčadi.

Dragi predsjedniče, pitamo Vas u kontekstu Vašeg dobro prihvaćenog mota “RESPECT”, da sa svojom članicom iz Hrvatske raspravite ovaj nesretni događaj i razmotrite povlačenje odluke. Resprekt prema novinarima ujedno je i respekt prema sportu!”, stoji u pismu predsjednika EJF-a upućenom Michelu Platiniju.

Komentiraj