Goran Stanzl/PIXSELL

Europska federacija novinara traži od Platinija da utječe na HNS kako bi ukinuo zabranu za Index.hr

Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard je na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) poslao predsjedniku Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michelu Platiniju pismo u kojem od predsjednika UEFA-e traži da utječe na vodstvo HNS-a kako bi ukinulo zabranu novinarima Index.hr-a da rade svoj posao.

Pismo je upućeno povodom odluke vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) da novinarima portala Index.hr zabrani izvještavanje sa svojih skupova te sa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, te incidenta u četvrtak kada je novinaru Index.hr-a predsjednik HNS-a Davor Šuker oduzeo mobilni telefon kojim je novinar snimao razgovor svoje kolegice s glasnogovornikom HNS-a.

“U ime EJF-a, koji predstavlja preko 300,000 novinara diljem Europe, pišemo Vam povodom neprofesionalnog ponašanja HNS-a prema novinarima u Hrvatskoj. U suradnji s našim suradnicima u Hrvatskoj HND-om željeli bismo Vas obavijestiti o nekim nasilnim incidentima vezanima za novinare portala Index.hr, koji su jučer fizički spriječeni u izvještavanju s konferencije za novinare HNS-a.

 

  • Složit ćete se kako novinari moraju imati pristup svim javnim događajima pa tako i onima koji se tiču HNS-a i nacionalne momčadi kako bi obavili svoj posao u javnom interesu. Pokrivanje djelovanja nogometnih klubova, u ovom slučaju HNS-a, koji se dijelom financira javnim novcem, prirodno je javni interes. Za troje novinara internetskog portala Index.hr prošlog je tjedna zabranjeno izvještavati s događaja vezanih za HNS.

 

HNS je objavio javno pismo u kojem kaže kako je novinarima Index.hr-a zabranjeno dolaziti na nogometne utakmice reprezentacije i konferencije za novinare, te praćenje svih drugih aktivnosti HNS-a, a tu svoju odluku je bazirao na tome što je Index.hr pozvao svoje čitatelje na bojkot nacionalne momčadi.

Dragi predsjedniče, pitamo Vas u kontekstu Vašeg dobro prihvaćenog mota “RESPECT”, da sa svojom članicom iz Hrvatske raspravite ovaj nesretni događaj i razmotrite povlačenje odluke. Resprekt prema novinarima ujedno je i respekt prema sportu!”, stoji u pismu predsjednika EJF-a upućenom Michelu Platiniju.

Komentiraj