Europska agencija za lijekove odobrila lijek za imunokompromitirane osobe

S dolaskom sezone viroza i gripa imunokompromitiranim osobama potrebna je dodatna zaštita za njihovo ionako ugroženo zdravlje.

Jedno stručno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora i 16 udruga pacijenata potpisalo je otvoreno pismo upućeno zdravstvenom sustavu u kojem traže dodatnu zaštitu za najosjetljivije pacijente kojih je u Hrvatskoj oko 3 i pol tisuće. Ne zalažu se za nova zatvaranja već za odgovorno ponašanje te osiguranje terapija za osobe s teškim bolestima.

Iako je stanje u bolnicama stabilno, raste broj hospitaliziranih posebice starija populacija ali i imunokompromitirani. Na njih korona i omikron ostavljaju veći trag i ne prolazi baš sve tako bezazleno. Visoka temperatura koja traje po tri dana, znojenje, curenje nosa, glavobolja sve su to simptomi koji ne treba zanemariti niti ih zamijeniti za gripu.

Europska agencija za lijekove odobrila lijek

“Europska agencija za lijekove odobrila je lijek, to se zove profilaksa na COVID-19, znači zaštita imunoklonskim antitijelima. Znači da bi se dozvolom pristupa tim lijekovima i aplikacijom kod naših oboljelih napravila dugotrajnija zaštita kroz određeno vrijeme, tu bi se moglo raditi od šest mjeseci do godine dana”, rekao je za HRT Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemije i limfoma.

Epidemiologinja Marina Payern Pal rekla je da ne treba govoriti o strahu već o oprezu. “Koronavirus je prisutan u našoj sredini. Nažalost brojke od 5. rujna ponovno rastu, trenutno se govori o 500-tinjak novooboljelih u sedam dana i 900 u 14 dana. Iako ne postoje službene mjere koje zabranjuju okupljanje i nošenje maske, definitivno je za preporučiti da se oni s tim oprezom ponašaju – da izbjegavaju velike skupove, vode brigu o higijeni ruku i nošenju maski”, pojasnila je.

Podržava i prosvjed mladih liječnika. “Reforme su potrebne, problemi su uočljivi i mislim da ima smisla pokušati promijeniti i poboljšati”, rekla je Pal.

Iz Bolnice za plućne bolesti u Klenovniku poručuju da je COVID donio u sustav gomilu problema

“Najžalosnije je to da se i danas mnogi oboljeli od plućnih bolesti boje kontakata i svjesno su izolirani jer za njih i omikron soj može biti fatalan. Izolacije pak dovode do daljnjeg otuđivanja, depresije, anksioznosti, i na kraju, novih dijagnoza”, pojasnili su iz bolnice.

 

 

Komentiraj