Europska agencija za lijekove odlučuje o cjepivu Moderne

Europska agencija za lijekove (EMA) sastala se u srijedu kako bi odlučila hoće li odobriti cjepivo Moderne protiv covida-19, nakon što tu odluku nije donijela ranije ovaj tjedan.

“Počeo je sastanak EMA-inog Odbora za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) na kojem će se raspravljati o Moderninom cjepivu protiv covida-19”, tvitao je regulator.

CHMP je u ponedjeljak sazvao izvanredan sastanak kako bi se raspravilo o Moderninom cjepivu, no nisu donijeli zaključak.

Zdravstvene vlasti tada nisu specificirale zašto nisu odobrile cjepivo, no u utorak su rekli da njihovi stručnjaci “rade naporno kako bi raščistili nerazjašnjene probleme s tom tvrtkom.”

EMA je sebi odredila 12. siječnja kao rok do kojeg će izreći svoje mišljenje o Moderninom cjepivu.

Agencija je 21. prosinca preporučila cjepivo protiv covida-19 koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Otkad je prije tjedan dana u Europskoj uniji počelo cijepljenje, stotine tisuća Europljana primile su cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Više od milijun doza distribuirano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, dok su zdravstvene vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje.

Nizozemska je u srijedu započela s cijepljenjem, a prva osoba koja je primila cjepivo bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

Komentiraj