EUROPOL UPOZORAVA Mogući su novi teroristički napadi u Europi

EPA/STR

Šef Europola Rob Wainwright upozorio je u petak na mogućnost novih napada Islamske države u Europi. Za Neue Osnabrücker Zeitung je istaknuo kako je trenutna prijetnja najveća u posljednjih deset godina.

“Može se očekivati da IS ili neka druga vjerska teroristička skupina izvede napad negdje u Europi u cilju izazivanja što više žrtava među civilnim stanovništvom”, rekao je šef Policijske i obavšetajne agencije Europske unije (EUROPOL). Dodao je da bi napade mogli izvršavati i pojedici, ne samo skupine militanata.

Prema podacima Europola, između tri i pet tisuća Europljanja vratilo se u Europu nakon treninga u kampovima terorističkih skupina. “Sve veći broj ovih stranih boraca predstavlja nove izazove za zemlje Europske unije”, kazao je.

Ipak, napominje, napadači ne dolaze s izbjeglicama. “Nema konkretnih indicija da teroristi sistematično iskorištavaju protok izbjeglica da se nezamjećeni vrate u Europu”, naglasio je Wainwright, prenosi DW.

Početkom godine dužnosnici EU-a oformili su Europski centar za protuterorizam (ECTC) kako bi osnažili suradnju između obavještajnih agencija zemalja članica.

Komentiraj