Pripadnici slovenske policije u suradnji s hrvatskom policijom i Europolom u ponedjeljak su razbili međunarodnu mrežu organiziranog kriminala uhitivši 11 osoba pod sumnjom sudjelovanja u organizaciji ilegalnog klađenja i koruptivnih radnji vezanih za namještanje ishoda nogometnih utakmica, objavio je u utorak Europol u službenom priopćenju na svojem službenom internetskom portalu (www.europol.europa.eu).

Istražne radnje u ovom slučaju započete su u ožujku ove godine, a rezultirale su zajedničkom akcijom u kojoj je pretraženo 11 kuća i 13 vozila na području Slovenije te dvije kuće i dva vozila koja su se nalazila u Hrvatskoj. U akciji je zaplijenjeno 35 računala, 32 mobitela, 19.650 eura u gotovini, 38.500 eura u krivotvorenim novčanicama te dva vozila.

Organizirana skupina je kreirala različite internetske stranice koje su služila kao platforma za klađenje u ilegalnim azijskim kladionicama na namještene sportske događaje koji su se odvijali u Europi. Osumnjčenici se terete da su sudjelovali u pokušaju namještanja rezultata nogometnih utakmica u Srbiji, Makedoniji i Češkoj.

Kako bi prikrili indentitet, kriminalci su se koristili raznim servisima za transfer novca te preko internetske banke ostvarene dobitke prebacivali na račune raznih ‘off-shore’ kompanija.

“Sportska korupcija je ozbiljan zločin i globalno raširen fenomen. Ova međunarodna istraga je pokazala koliko su sofisticirane metode pojedinih kriminalnih skupina uključenih u sportsku korupciju, koje koriste nove načine djelovanja kako bi ostvarile veliku zaradu, ali i investirale novac zarađen drugim ozbiljnim kriminalnim radnjama”, izjavio je u priopćenju Europolov stručnjak za sportsku korupciju Sergio D’Orsi.

Svih 11 osumnjičenika optuženo je za organizirani kriminal, sportsku korupciju i ilegalno klađenje.

Komentiraj