Prošle je godine u Europskoj uniji zabilježen rekordni broj planiranih, osujećenih i izvedenih terorističkig napada, objavio je Europol. Dodaju da je 2015. godine bilo 211 napada, najviše od početka mjerenja 2006. godine.

Više od polovice uhićenja u Europskoj uniji (687) imalo je veze s džihadističkim terorizmom. Od tog broja, 94% uhićenih kasnije je na sudu proglašeno krivim. Od svih zemalja EU.

Propali, osujećeni i izvedeni teroristički napadi dogodili su se u šest zemalja EU – Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Glasnogovornica Europola rekla je kako nema točnu brojku provedenih terorističkih napada u EU.

Francuska je zemlja s najviše planiranih, osujećenih i izvedenih napada – 72. Slijedi Španjolska sa 25. Orema podacima Europola, prošle je godine uhićno vše od tisuću osoba zbog povezanosti s teorizmom – samo u Francuskoj 424.

Europol ističe kako je prošle godine u incidentima s terorizmom poginula 151 osoba, dok ih je više od 360 ozlijeđeno. Najviše napada otpada na separatistički terorizam, potom na džihadističke napade. Agencija upozorava i na dva zabrinjavajuća problema – velik broj terorističkih boraca vratio se u matične države. Zabrinuti su i zbog rastućeg nacionalnizma, ksenofobije, rasizma i antisemitizma diljem EU.

Komentiraj