EPA/DAN PELED

Europljanke objavile manifest za pravo na pobačaj

Zabrinute zbog “jačanja nacionalizma i konzervativizma” i “nazadovanja” kada je riječ o pristupu pobačaju, 343 žene iz 28 europskih zemalja objavile su u petak “manifest” za “pravo na siguran i legalan pobačaj u cijeloj Europskoj uniji”.

Potpisnice, među kojima su feminističke aktivistkinje, sveučilišne profesorice, “obične građanke” i mnogobrojne zastupnice, posebno s ljevice i iz redova Zelenih, žele na taj način odati počast poznatom manifestu kojim su 343 Francuskinje 1971. priznale da su počinile pobačaj što je u to vrijeme u toj zemlji bilo nezakonito.

Pod nazivom “Moje tijelo, moja prava”, tekst je objavljen u petak u francuskom tjedniku L’Obs, kao i onaj prije 47 godina.

“Pravo na siguran i legalan pobačaj izboreno je nakon teške borbe u mnogim europskim zemljama, no u drugima, neke žene i dalje nemaju izbor kada je riječ o njihovu vlastitu tijelu”, navodi se u manifestu.

“Putem ovog apela, odbijamo pokleknuti pred regresivnim politikama na kontinentu”, poručuju 343 potpisnice, ističući da pobačaj nije “ni hir niti opcija, nego nužnost”.

Kritiziraju također nedavnu izjavu pape Franje, koji je u srijedu usporedio pobačaj s angažiranjem “plaćenog ubojice”. To je “novi dokaz opasnosti s kojim je suočeno to esencijalno pravo”, upozoravaju.

Među potpisnicama manifesta je i petnaestak žena iz Hrvatske.

Pobačaj je legalan u većini europskih zemalja, uz nekoliko iznimki. U Irskoj se upravo liberalizira nakon što je to prihvaćeno na referendumu u svibnju.

U Sjevernoj Irskoj pobačaj je ilegalan, čak i u slučaju silovanja, incesta ili deformacije ploda. Dopušten je samo ako trudnoća ugrožava život majke. Kažnjiv je doživotnim zatvorom.

Poljska dopušta pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta, opasnosti po život majke ili nepovratne deformacije ploda. Početkom 2018. konzervativci su pokušali uvesti dodatna ograničenja što je izazvalo velike prosvjede u zemlji.

Pobačaj je u potpunosti zabranjen u Andori, na Malti, u San Marinu i Vatikanu.

Komentiraj