Odluka Britanaca da izađu iz EU-a zabrinula je brojne od tri milijuna Europljana u Velikoj Britaniji i otvorila pitanje o njihovoj budućnosti u zemlji u kojoj godinama žive.

“Plašim se”, rekla je Poljakinja Ella Vine (31), direktorica humanitarne organizacije koja u Britaniji živi devet godina.

“Nisam planirala nikakve promjene, no što ja mogu promijeniti?”, dodala je. “Ne mogu učiniti ništa, ne znam kakav će biti položaj ljudi poput mene, to je katastrofalno”.

Imigracija je bila jedno od glavnih pitanja u referendumskoj kampanji u kojoj su zagovornici izlaska tvrdili da će samo Britanija izvan EU-a moći kontrolirati priljev migranata.

Građani EU-a u Britaniji, kao i Britanci u EU-u, sada moraju čekati, jer će postupak razdruživanja trajati najmanje dvije godine.

Među državljanima Unije u Britaniji, samo su Irci mogli glasovati na referendumu što kod Europljana izaziva osjećaj bespomoćnosti.

“Danas se osjećam većim strancem nego jučer”, rekao je Carlos Ardid Candel (32), informatičar iz Španjolske koji u Britaniji živi od 2001.

“To je kao kad saznate što netko misli o vama u trenutku kada se tomu najmanje nadate”, dodao je.

Riječi premijera Davida Camerona da se za građevinske radnike, bankare, vodoinstalatere, odvjetnike, medicinske sestre i konobare neće ništa promijeniti preko noći slaba su utjeha.

“Zbunjen sam, ljut i zgrožen”, kaže inženjer Alkis Voliotos (36) iz Grčke, stanovnik Britanije pet godina. “Muka mi je u želucu jer je projekt u koji sam vjerovao cijeli život počeo propadati”.

London je glasovao za ostanak u EU-u, a gradonačelnik Sadiq Khan poručio je gotovo milijunu Europljana da se i dalje mogu osjećati dobrodošlima.

“Visoko cijenimo vaš golemi doprinos našem gradu i to se neće promijeniti”, rekao je Khan.

Rumunjka Raluca Cioroianu, koja u Britaniji živi tri godine i radi u trgovini poljoprivrednih proizvoda, rekla je da njezina budućnost u zemlji ovosi o tome kako će se Britanija nositi s posljedicama Brexita.

“U ovom se trenutku osjećam pomalo nesigurno”, rekla je 39-godišnjakinja. “Ostanak ovdje više me brine s ekonomskog stajališta. U smislu zaposlenja, pitam se hoću li imati priliku ovdje uspjeti ili ne. Morat ću sačekati i vidjeti”, zaključila je.

Komentiraj