Europljani s povjerenjem prihvatili aplikacije s informacijama o koronavirusu

Davor Puklavec/PIXSELL

Mobilne aplikacije za evidenciju, praćenje kontakata i upozoravanje na koronavirus su se ipak pokazale kao korisno sredstvo u suzbijanju pandemije na području Europe.

Američka medijska kuća ističe se kako je jednu od aplikacija preuzelo oko četiri milijuna Talijana, dok se jedna verzija u Njemačkoj nalazi na pametnim telefonima kod 20 posto stanovništva. Indija je bila ekstreman slučaj. Indijska vlada je naredila svim zaposlenima, koji imaju pametne telefone, da moraju preuzeti aplikaciju. Slične incijative su pokrenute u Južnoj Koreji i Singapuru.

Aplikacije za evidenciju su većinom besplatne za preuzimanje. U ovaj projekt su se uključile i velike kompanije Google i Appple, koje su osigurale podršku za razvoj ovakvih aplikacija baziranih na bluetooth tehnologiji.

U javnosti i medijima se isticalo pitanje privatnosti i sigurnosti podataka, no vrijeme je pokazalo kako građani , grupe i zajednice  imaju zajedničke vrijednosti, visoku razinu međusobnog propitivanja i komuniciranja, što je rezultiralo povjerenjem u rješenja određenih tehnoloških tvrtki.

Komentiraj