European Union Youth Orchestra za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda

Press/European Union Youth Orchestra

 

Koncert komornog ansambla sadašnjih i bivših hrvatskih članova European Union Youth Orchestra održat će se u nedjelju, 23. kolovoza u 20 sati, u koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Osnovan 1976. godine European Union Youth Orchestra (EUYO ) uspješno djeluje s jasnom misijom okupljanja najtalentiranijih mladih glazbenika iz svih država članica Europske unije. Zajednički osjećaj europske baštine, inovativnost i stalna potraga za izvrsnošću su dalje cilj i vodilje programa ovog ansambla.

Zagrebački koncert dio je European Music Gallery Festivala 2020, serije od 24 koncerata u 19 zemalja diljem Europe, a u kojima sudjeluje 282 glazbenika iz svih 27 zemalja EU-a i Velike Britanije. Svi koncerti slijede odgovarajuće zdravstvene mjere koje su na snazi kako bi se glazbenicima i publici omogućilo sudjelovanje na izvedbama uživo uz primjerenu socijalnu distancu ili online.

Koncert će se održati iza zatvorenih vrata, bez publike, a gledatelj diljem svijeta će ga moći pratiti na https://www.euyo.eu/. Posvećen je HGZ-u i podrška je donatorskoj kampanji za sanaciju posljedica potresa koji je značajno oštetio zgradu u Gundulićevoj, jednu od najstarijih i najvažnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

Ansambl čine Barbara Udovčić (violina), Hiwote Tadesse (viola) i Tonka Javorović (violončelo). Na programu su gudački trio Franza Schuberta u B-duru, Serenada u C-duru Ernöa Dohnányia te gudački trio nedavno preminulog poljskog skladatelja Krzysztofa Pendereckog.

Komentiraj