Europarlamentarci traže da EU sankcionira iranske dužnosnike odgovorne za smrt Mahse Amini

Europarlamentarci su u četvrtak  na plenarnoj sjednici osudili smrt Mahse Amini i zatražili odlučno postupanje prema odgovornima za njezinu smrt uključujući sankcioniranje iranskih dužnosnika uključenih u represiju. Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja, Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena jer je pala u komu. Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima.

Eurozastupnici pozivaju na nepristranu, učinkovitu te prije svega neovisnu istragu njezina zlostavljanja i tragičnog ubojstva. Policija je Mahsu Amini uhitila 13. rujna zbog navodnog nepridržavanja iranskih strogih pravila o odijevanju žena. Umrla je u teheranskoj bolnici tri dana kasnije od posljedica tjelesnog zlostavljanja tijekom pritvora.

EU mora sankcionirati iranske dužnosnike koji su uključeni u represiju

Parlament izražava snažnu potporu mirnom prosvjednom pokretu u Iranu, posebice mladim ženama koje vode i sudjeluju u prosvjedima. Snažno osuđuje raširenu i nerazmjernu uporabu sile iranske policije i sigurnosnih snaga protiv prosvjednika, što je rezultiralo mnogim žrtvama. Zastupnici također zahtijevaju od iranskih vlasti da odmah i bezuvjetno oslobode sve osobe koje su zatvorene isključivo zbog mirnog ostvarivanja svojih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja te da odbace sve optužbe protiv njih i svih drugih boraca za ljudska prava.

Zastupnici rezolucijom pozivaju EU da u okviru Globalnog režima sankcija EU-a u području ljudskih prava sankcionira iranske dužnosnike koji su umiješani u smrt Mahse Amini i u nasilje nad prosvjednicima.

Zahtjev za istragu UN-a o događajima u Iranu

Parlament poziva UN, osobito njegovo Vijeće za ljudska prava, da pokrene istragu nedavnih događaja u Iranu. Zastupnici pozivaju i države članice EU-a koje imaju diplomatske predstavnike u toj zemlji da koordiniraju svoje djelovanje kako bi zaštitile borce za ljudska prava, osobito borce za prava žena i osobe s dvojnim državljanstvom neke od država članica EU-a i Irana. Tekst deklaracije dostupan je na stranici Europskog parlamenta.

EU je 12. travnja 2011. uveo sankcije Iranu zbog teških kršenja ljudskih prava. Dodatne mjere dodane su 23. ožujka 2012., uključujući embargo na opremu koja se može koristiti za unutarnju represiju i na opremu koja se može koristiti za nadzor ili presretanje internetske i telefonske komunikacije na mobilnim ili fiksnim mrežama. Ove sankcije su na snazi ​​do 2023. godine.

Novi paket sankcija mogao bi biti pripremljen za sastanak ministara vanjskih poslova EU-a 17. listopada. Za njegovo usvajanje potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

Komentiraj