Twitter

EUROPARLAMENTARAC JAKOVČIĆ HVALIO SE GLJIVAMA S POPISA ZAŠTIĆENIH ‘Vjerojatno najbolja gljiva na svijetu!’

Europarlamentarac Ivan Jakovčić na svom je Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj pozira s gljivama koje su na popisu ugroženih, odnosno zaštićenih vrsta – Amanita caesarea (blagva). No zbog toga bi se mogao naći u problemima.

Jakovčić je dodao i da se radi o ‘najboljoj gljivi na svijetu’ koja košta 300 kuna po kilogramu.

Međutim, u Pravilniku o zaštiti gljiva koji u 2. razredu (Hymenomycetes) i retku b (Agaricales) jasno se navodi da je Amanita caesarea (blagva) na popisu zaštićenih, odnosno ugroženih vrsta gljiva.

“Pravilnikom se proglašavaju zaštićenima pojedine vrste samoniklih gljiva koje su ugrožene i rijetke, propisuju se uvjeti za sakupljanje plodišta, otkup i stavljanje u promet ugroženih vrsta samoniklih gljiva koje nisu posebno zaštićene, određuju uvjeti za ishođenje dopuštenja za sakupljanje tih samoniklih gljiva ili njihovih dijelova za osobne potrebe i u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa radi njihove zaštite, te druga pitanja od značenja za zaštitu samoniklih vrsta gljiva”, stoji u pravilniku. Dodatno, u Članku 5 pravilnika jasno stoji da je sakupljanje zaštićenih vrsta gljiva zabranjeno.

“Zabranjeno je sakupljanje zaštićenih vrsta gljiva ili njihovih dijelova utvrđenih Člankom 4 ovoga Pravilnika. Iznimno je dopušteno sakupljati zaštićene vrste gljiva ili njihove dijelove u znanstveno-istraživačke i obrazovne svrhe, za potrebe izrade publikacija, izlaganja na izložbama i drugim javnim prezentacijama uz dopuštenje Ministarstva.”

Privatnim osobama dopušteno je sakupljanje gljiva, ali ne i onih s kojima je pozirao Jakovčić, što se navodi u Članku 22 Pravilnika: “Za osobne potrebe dopušteno je sakupljati sve vrste samoniklih gljiva, osim zaštićenih vrsta gljiva ili njihovih dijelova.”

Jakovčić je kratko prokomentirao da nije znao da su zaštićene i da ih je kupio na tržnici.

Komentiraj