Europa treba industrijske šampione, poručuje francuski ministar

Europa treba industrijske šampione koji će braniti njezine ekonomske interese, poručio je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire, komentirajući planirano povezivanje francuskog proizvođača željezničke opreme Alstoma i kanadskog Bombardier Transportationa.

Alstom je u ponedjeljak objavio da planira kupiti poslovanje s vlakovima kanadskog proizvođača, bazirano u Njemačkoj, za približno 5,8 do 6,2 milijarde eura, podsjeća dpa.

Le Maire je tu transakciju nazvao sjajnom viješću za europsku industriju željezničke opreme budući da pokazuje da je Stari kontinent sposoban stvoriti industrijske divove koji će uspješno konkurirati inozemnim kompanijama.

Povezivanje se vremenski poklopilo sa žestokom debatom u Europi o potrebi stvaranja velikih industrijskih grupacija koje po kritičarima blokiraju europski zakoni o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Kako podsjeća dpa, Europska komisija zapriječila je prošle godine predloženo spajanje Alstoma i njemačkog Siemensa zbog bojazni da bi moglo narušiti tržišnu utakmicu. Odbijenica iz Bruxellesa izazvala je burno negodovanje u francuskoj i njemačkoj vladi.

Pariz i Berlin su nakon toga zatražili da EK izmijeni europske zakone o zaštiti tržišnog natjecanja kako bi se uvažili globalni izazovi.

U današnjem istupu francuski ministar istaknuo je “evoluciju” u razmišljanju zemalja EU-a i povjerenice EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager o potrebi usklađivanja propisa o konkurenciji s globalnom ekonomskom stvarnošću.

“Globalna je ekonomska stvarnost surova”, upozorio je Le Maire, aludirajući na kineske i američke industrijske divove.

“Budući da smo suočeni s tim šampionima, trebaju nam europski industrijski šampioni … koji će štititi naše ekonomske interese i naš suverenitet”.

Cilj nije slabljenje zakona o tržišnom natjecanju već njihova prilagodba globalnim odnosima ekonomske moći kako bi EU mogao uspješno parirati, naglasio je Le Maire.

Kritike na račun stroge provedbe tih europskih propisa nedavno je iznio i čelnik danskog logističkog diva Maerska Soren Skou, upozorivši kako ona priječi razvoj velikih kompanija koje bi se mogle ravnopravno natjecati s onima iz Kine i SAD-a.

“Je li zaista dobra ideja da ne dopuštamo stvaranje velike europske kompanije koja bi imala jaku poziciju na globalnoj razini? Time riskiramo da nas nadmaše kineske kompanije na koje EU ne može utjecati”, rekao u nedavnom razgovoru za Reuters.

“Zaštita tržišnog natjecanja ne bi se trebala svoditi samo na zaštitu potrošača. To je iznimno važno, no ako nam onemogućuje stvaranje europskih kompanija koje će uspješno konkurirati na globalnoj razini, to bi dugoročno mogao postati veliki problem za EU”, upozorio je.

Poručio je kako “ne možemo dopustiti da SAD i Kina nižu pobjedu za pobjedom u svjetskoj tehnološkoj utrci dok mi gubimo vrijeme na razglabanja o pitanjima koja pripadaju kompanijama iz prošlog stoljeća”.

Komentiraj