Europa se vraća u normalu, ali Njemačka ne popušta mjere

Nakon više od godinu dana pandemije i strogih epidemioloških mjera, došlo je vrijeme za popuštanje diljem europskih zemalja. Od popuštanja je izuzeta Njemačka.

Prema pisanju Deutsche Wellea, u Njemačkoj strogi lockdown još uvijek blokira društveni život, trgovinu i gastronomiju, a u drugim europskim zemljama stvari izgledaju drugačije. U nastavku donose analizu situaciju u drugim zemljama.

Grčka nakon šest mjeseci otvorila ugostiteljske objekte i terase

To su sigurno već dugo priželjkivali i domaći i turisti: nakon što su u Grčkoj kafići i restorani zbog velikog broja novozaraženih koronom morali zatvoriti na šest mjeseci, od ovog ponedjeljka su ponovo počeli raditi. Mada samo vani, na terasama i uz određena ograničenja. Osoblje se mora testirati dva puta tjedno i nositi maske. Gosti ne smiju stajati, nego samo sjediti. Za jednim stolom smije biti maksimalno šest osoba, a između stolova mora biti propisani razmak. Zabranjeno je i puštanje glazbe.

Sve to je moguće do 23 sata, jer je i dalje na snazi zabrana kretanja noću.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins incidencija u toj omiljenoj turističkoj destinaciji iznosi 150 na 100.000 stanovnika – dakle otprilike kao u Njemačkoj. Najmanje jednu dozu cjepiva primilo je samo 8 posto građana. Grčka se od 15. svibnja želi potpuno otvoriti za turiste. Gosti i sada smiju u Grčku, ali moraju doputovati direktno na svoje odredište.

Nizozemska popušta mjere, ali uz ograničenje radnog vremena

I u Nizozemskoj kafići i restorani smiju goste posluživati vani na terasama, ali samo od 12 do 18 sati. Zabrana izlaska noću više nije na snazi, a u trgovine se smije bez termina. I kod kuće može biti malo društvenije: umjesto jedne osobe, sada u posjet smiju doći  – dvije. Muzeji, kina i kazališta ostaju zatvoreni. Učenici i studenti i dalje uglavnom pohađaju online nastavu, ali barem jednom tjedno smiju u školu, odnosno na fakultet.

Ova zemlja još uvijek ima visoku incidenciju: 300 novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana. Najmanje s jednom dozom do sada je cijepljeno oko 30 posto stanovništva.

Češka više nije “europsko žarište”

I u Češkoj se malim koracima kreće u smjeru normalizacije života. Od ponedjeljka su ponovo otvorene sve trgovine i tržnice. Ova zemlja je jako pogođena koronom i smatra se jednim od europskih žarišta pandemije. No broj novozaraženih se polako smanjuje, pa sedmodnevna incidencija sada iznosi 150. Češku se više ne smatra visokorizičnim područjem. Najmanje jednom dozom do sada je cijepljeno više od 18 posto stanovnika.

Francuska popušta, imala mjere strože nego Njemačka

I Francuska je od ovoga ponedjeljka ublažila mjere koje su do sada bile znatno strože nego u Njemačkoj. Ljudi se ponovo smiju slobodno kretati – do sada je bilo dopušteno kretanje samo u krugu od 10 kilometara od mjesta stanovanja.

Učenici srednjih škola ponovo smiju u učionice. Dječji vrtići i osnovne škole su otvoreni već nekoliko dana. Za dva tjedna je planirano omogućavanja rada kafića i restorana na terasama, a početak zabrane izlaska noću je pomaknut s 19 na 21 sat.

Mada se mnogi sigurno raduju djelomičnom otvaranju, nekima ono ide prebrzo. Naime, incidencija je i dalje prilično visoka: 300 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Vlada se nada da će se uskoro vidjeti rezultati sve većeg broja cijepljenih osoba. Prema Sveučilištu Johns Hopkins, najmanje jednu dozu primilo je skoro 10 posto građana.

Italija postepeno popušta

I Italija polako popušta mjere. U regijama koje ne bilježe veliki broj zaraženih omogućen je rad ugostiteljskih objekata na terasama, ali zbog zabrane izlaska noću samo do 22 sata. U tim regijama ponovo su otvoreni i muzeji i kina.

Italija bilježi sedmodnevnu incidenciju od 135 i planira idućih tjedana daljnje ublažavanje mjera. Od lipnja će restorani smjeti primati goste i u zatvorenim prostorima, a najavljene su i promjene pravila za turiste. Za sada se turisti moraju testirati prije i odmah nakon dolaska u Italiju te potom još ostati u petodnevnoj karanteni.

S najmanje jednom dozom do sada je cijepljeno više od 22 posto građana. Polako raste nada da će ovoga ljeta biti moguć koliko-toliko normalan godišnji odmor u Italiji.

Danska uvodi korona iskaznice

Nakon višemjesečnog lockdowna i Danska polako popušta mjere. Kako ne bi došlo do novog vala zaraze, uvedena je tzv. korona-iskaznica. U njoj se bilježi ako je osoba cijepljena, nedavno preboljela COVID-19 ili ima negativni korona-test ne stariji od 72 sata. Tko posjeduje tu iskaznicu u papirnatom ili digitalnom obliku može bez ograničenja kod frizera, u muzej ili restoran. Ponovo su otvoreni i sportski stadioni, a uskoro će početi raditi i kina i kazališta. Na terasama kafića i restorana smije se posluživati i goste bez korona-iskaznice.

Ta će pravila ostati na snazi sve dok ne bude cijepljeno skoro cijelo stanovništvo. Vlada očekuje da će se to dogoditi do kraja srpnja. Broj novozaraženih osoba u Danskoj je i dalje stabilno nizak, a incidencija ne prelazi 100.

Komentiraj