Europa najviše osjetila globalno zatopljenje, prošle godine oboreno više temperaturnih rekorda

Damir Spehar/PIXSELL

U prošloj 2020. godini oboreno je nekoliko temperaturnih rekorda na području Europe. Prosječna temperatura je bila viša za 0.4°C u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a gledajući godišnja doba, prošla jesen je u mnogim regijama bila najtoplija gledajući podatke od početka službenih mjerenja.

Servis za klimatske promjene Copernicus ističe kako se razni rekordi nižu jedan za drugim počevši od 2015. godine. Tijekom 2020. godine je rasla i koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi, što sve upućuje na napredovanje klimatskih promjena i zagađenja.

Osim već spominjanog topljenja ledenjaka u Europi, naglašava se kako je situacija u inače hladnom  Sibirskom području bila posebno alarmantna. Led se otopio na brojnim mjestima, gdje se inače zadržavao vrlo dugo. Kao rezultat nagle promjene došlo je do bujanja vegetacije. Prosječna temperatura je tamo prošle godine porasla za 6 stupnja Celzija.

Ovi podaci ne ulijevaju nadu u zaustavljanje globalnog zatopljenja, no na južnoj polutki Zemlje su zabilježene temperature, koje su bile osjetno niže od uobičajenog prosjeka u drugoj polovini godine, posebno na području istočnog Pacifika.

 

Komentiraj