Europska komisija kupuje Gileadov Remdesivir za 500 tisuća pacijenata zaraženih covidom

Europska komisija u četvrtak je s farmaceutskim poduzećem Gilead potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi lijeka Veklury, što je naziv robne marke za Remdesivir, za 500 000 ciklusa liječenja, uz mogućnost povećanja za još 500 000 ciklusa liječenja.

U toj zajedničkoj nabavi sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi, među kojima su sve države članice Unije, zemlje EGP-a, Ujedinjena Kraljevina te šest zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidata (Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo te Bosna i Hercegovina).

Sve zemlje potpisnice ugovora sad mogu izravno nabavljati Veklury koji je zasad jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u Uniji za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 koji moraju primati kisik.

“Danas smo osigurali pristup lijeku Remdesivir za liječenje 500 000 pacijenata. Vrlo intenzivno radimo na osiguravanju pouzdanih i djelotvornih lijekova za COVID-19. S pomoću Unijinih postupaka zajedničke nabave europskim zemljama omogućujemo da se udruže i pribave potrebnu opremu i lijekove. Zajedno smo uvijek jači i ovo je dokaz europske solidarnosti u borbi protiv COVID-a 19”, kazala je Kyriakides.

Prije ovog okvirnog ugovora o zajedničkoj nabavi Komisija je s Gileadom sklopila ugovor o nabavi lijeka Veklury za 33 380 ciklusa liječenja i on se od kolovoza distribuira u Uniji i Ujedinjenoj Kraljevini. Taj ugovor, ukupne vrijednosti od 70 milijuna eura, financiran je sredstvima iz Komisijina Instrumenta za hitnu potporu.

Doze lijeka kupljene sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu iskorištene su od kolovoza do listopada za hitne potrebe liječenja pacijenata u kritičnom stanju. Isporučene su u nekoliko pošiljki. Ovaj zajednički ugovor o nabavi jamstvo je kontinuirane dostupnosti lijeka Veklury zemljama koje ga odluče kupiti, navode iz Komisije.

Komentiraj