EUROPA DONNA HRVATSKA Održan okrugli stol ‘Metastatski rak dojke – kraj izolacije’

facebook.com

Brojni stručnjaci, doktori, onkolozi, internisti, mediji, ali i osobe koje su oboljele od raka dojke imale su danas priliku čuti niz rezultata istraživanja, ali i zaključaka na temu ‘Metastatski rak dojke – kraj izolacije’.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2 400 žena, a čak jednoj trećini žena dijagnosticiran je metastatski rak dojke koji zahtjeva multidisciplinaran pristup liječenju. Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, žene koje danas boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti duže i kvalitetnije nego ikada prije.

Vodeći se sloganom “Svaki je dan dragocjen”, Udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je okrugli stol na temu metastatskog raka dojke želeći naglasiti koliko rak dojke nije jedinstvena bolest, već se može kategorizirati u različite stadije, koji imaju značajan utjecaj na dostupnost pojedinih terapija kao i na dugoročnu prognozu.

Metastatski rak dojke rak je IV stadija koji se proširio na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv već je to oblik kronične bolesti koju je potrebno sustavno i kontinuirano liječiti.

“Jako sam sretna što vas vidim ovdje u ovolikom broju, a posebno mi je drago što danas vidim i neke pacijentice, žene oboljele od raka dojke. Organizirali smo ovaj stručni panel sa željom da pošaljemo jasnu poruku kako je metastatski rak dojke najteži oblik raka dojke koji zaista zahtjeva jedan potpuno drugačiji, ne samo način liječenja, već i pristup oboljelima. Ono što mi je posebno važno, kao doktorici koja se godinama susreće s ovim najgorim oblikom raka dojke, da oboljeli znaju da je to bolest koja se zaista može držati pod kontrolom”, rekla je doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska.

doc.dr.sc. Vesna Ramljak

Posebna gošća iz inozemstva, na današnjem okruglom stolu, bila je Doris Christiane Schmitt, specijalistica i trenerica u komunikaciji između liječnika i pacijenata te savjetnica u upravnim i savjetničkim odborima za klinička istraživanja koje je istaknula:

“Gledajući vas danas ovdje u ovolikom broju ne mogu vam opisati razinu sreće i zadovoljstva koju osjećam. Naime, na raznim stručnim kongresima u inozemstvu sve se moje kolege uvijek slože kako je unapređenje komunikacije na relaciji pacijent-liječnik izrazito bitna tema, posebice kad je riječ o metastatskom raku dojke. Međutim, vrlo malo toga se po tom pitanju zaista nešto i napravi. Stoga sam bila presretna kad mi je stigao poziv iz Hrvatske za sudjelovanje na okruglom stolu upravo na tu temu. To znači da Hrvatska, njene udruge i doktori koje danas vidim, također, u velikom broju, imaju sluha za unapređenje komunikacije između pacijenata i liječnika te psihološkoj pomoći kao izrazito važnom segmentu u životu svake žene koja se bori s ovom bolesti”.

Izdvojila je da su “emocionalna potpora i kvaliteta života” ono što im je najpotrebnije u tom životnom periodu.

“Rak dojke ne znači da sve pacijentice s tom dijagnozom imaju potpuno istu bolest. Upravo suprotno i to je jedna od glavnih predrasuda o raku dojke s kojima se moje kolege i ja svakodnevno susrećemo. Za uspješan pristup liječenju važa je i pravovremen postupak retestiranja pacijentice kako bi se ustanovilo da li je možda, zbog izmjena u određenom vremenskom periodu, potrebno i promjenti terapiju liječenja”, bila je jasna doc.dr.sc. Natalija Dedić Plavetić.

U panelu rasprave, također, su sudjelovali i dr.sc. Andrej Roth iz Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender i prof.dr.sc. Marija Braš iz KBC Zagreb te Sanja Antolović, mr. ph.

Nažalost, koštane metastaze najčešći su uzrok boli i javljaju se u više od dvije trećine žena s metastatskim rakom dojke. Žene s metastatskim rakom dojke navode da zbog svoje dijagnoze osjećaju strah, tjeskobu, izoliranost i depresiju, kao i nesigurnost zbog budućnosti.

Podsjetimo, nakon nedavno obilježenog Dana ružićaste vrpce, Europa Donna Hrvatska i dalje prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji omogućuje pacijentima da već tijekom samog operativnog zahvata prime terapiju zračenjem, a osim što smanjuje emisije zračenja, olakšava tijek liječenja i sam oporavak.

Naime, umjesto 25-30 dolazaka na terapiju zračenjem, pacijent može već nakon nekoliko dana biti u krugu obitelji i na radnome mjestu.

Pozivom na broj 060 91 91 91 i vi možete poduprijeti humanitarnu akciju…

Komentiraj