EUROKAZ Predstava ‘Povratak’ je primjer vitalnosti hrvatskog dramskog modernizma

Screenshot eurokaz.hr

Uprizorenje drame ‘Povratak’ autora Srđana Tucića ima čvrste eurokazovske razloge i implikacije. Ovim odabirom, Eurokaz nastavlja svoj rad na revidiranju i prevrednovanju ustaljenog i odavno zadanog odnosa prema, ne samo, dramskoj baštini. Jedan od redateljevih ciljeva je i rasvjetljavanje socijalnog mraka podržanog folklornim kontrapunktom koji se podiže do mitskih zasićenja.

Jednočinka ‘Povratak’ (1898.) zasigurno je najbolji primjer vitalnosti hrvatskog dramskog modernizma, a većina teoretičara tumači ga, doduše, i kao paradigmatski primjer scenskog verizma, no zamjera mu pretjerani teatralizam i nepotrebnu melodramatičnost.

To je drama iznimnih emotivnih vibracija, sa na prvi pogled, šablonom ljubavnog preljuba, koja najavljuje veliki zamah hrvatskog dramskog ekspresionizma, perioda kojim se hrvatska književnost dovinula do europskih razmjera i anticipacija. ‘Povratak’ je u našoj suvremenoj scenskoj proizvodnji “zaboravljena drama”, iako priziva kritičku društvenu aktualnost (odlazak s ognjišta, emigracija) i izaziva današnju strukturu osjećaja, određenu bezizlazjem i tupošću.

Ovo uprizorenje kanonskoga teksta hrvatskog modernizma u režiji studentice MA Studija kazališne i radijske režije, Arije Rizvić, ispitna je produkcija iz Suvremene inovativne režije pod mentorstvom profesora Branka Brezovca. Rizvićkin rad trudi se oko stilskog i žanrovskog prekodiranja samozatajno, ali nepokolebljivo nudeći reviziju u vrednovanju i katalogizaciji hrvatske dramske minulosti te upozorava na autentično zrnce dramske ekspresionističke inovacije i genijalnosti Tucićeva teksta.

Uz ADU, koproducent predstave je i udruga Hrvatska kuća u čijem se prostoru predstava igra. Riječ je o udruzi koja već godinama s dirljivim dostojanstvom pokušava približiti nesigurne predbilježbe suvremenosti autentičnom, kako se kaže, narodnom rukotvorstvu. Arhetipski tonovi Tucićve drame, dakle, tonovi od kojih ni danas ne možemo pobjeći, potražit će u artefaktima Hrvatske kuće svoju od nelagode pročišćenu zavičajnost.

EUROKAZ/HRVATSKA KUĆA/ADU predstavljaju izvedbeni projekt

prema tekstu SRĐANA TUCIĆA
u režiji ARIJE RIZVIĆ

GLUME

Jasmin Telalović / Robert Španić, Tesa Litvan, Suzana Nikolić, Marin Klišmanić, Antonija Stanišić Šperanda / Iva Jerković, Borna Baletić, Žarko Potočnjak,
Jadranka Gračanin Putnik, Ljiljana Ivančan

IZVEDBE

srijeda 22.11. u 20 sati

četvrtak 23.11. u 20 sati

subota 25.11. u 22 sata

petak 01.12. u 20 sati

subota 02.12. u 22 sata

nedjelja 03.12. u 20 sati

HRVATSKA KUĆA, PRERADOVIĆEVA 31

Ulaznice se mogu rezervirati na [email protected] ili 098 16 11 454 te kupiti u Hrvatskoj kući (Preradovićeva 31, Grad zagreb) radnim danom od 13 do 17 sati.

http://www.eurokaz.hr/v3/projects/povratak

Komentiraj