Konzorcij EUROfusion održat će sastanak 17. i 18. listopada u Zagrebu na kojemu će europski fuzijski stručnjaci usvojiti novu strategiju Europske unje (EU) za fuziju, a posebna točka bit će “Brexit” i pripreme britanskih znanstvenika za predstojeći izlazak iz EU-a, priopćio je u ponedjeljak Ured za odnose s javnošću Instituta Ruđera Boškovića (IRB).

Zajednički konzorcij za razvoj energije fuzije – EUROfusion osnovali su 2014. Europska komisija (EK) i Europske fuzijske istraživačke jedinice u sklopu Okvirnoga programa za istraživanje i inovacije – “Obzor 2020” (HORIZON 2020), a u konzorciju je i Hrvatska zahvaljujući IRB-u i znanstvenicima okupljenim u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU).

EUROfusion upravlja europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije u ime Euratoma – Europske zajednice za atomsku energiju, a cilj mu je osigurati bitan napredak na putu realizacije energije fuzije.

Domaćin dvodnevnoga sastanka je IRB koji je i centar fuzijskih istraživanja u Republici Hrvatskoj te suosnivač konzorcija. Na sastanku će sudjelovati Tony Donne, direktor EUROfusiona, predstavnici vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU), te Švicarske i Ukrajine, uz predstavnike Europske komisije.

Novi Fusion Roadmap EU u obzir će uzeti dovršenje ITER-a i početak izgradnje fuzijske elektrane DEMO

Kako je istaknuto, nova strategija EU za fuziju – novi Fusion Roadmap EU – uzet će u obzir dovršenje fuzijskog reaktora ITER do 2025. i početka gradnje fuzijske elektrane DEMO 2035. ali i sva znanstvena otkrića EUROfusion-a u posljednjih pet godina.

EU je, naime, zadužila EUROfusion da provede sva znanstvena istraživanja nužna za uspješan rad ITER-a i elektrane DEMO, a program istraživanja sadržan je u Fusion Roadmapu. Obzirom pak da je riječ o uređajima vrijednima desetke milijarda eura nužna je dobra znanstvena priprema i planiranje. istaknuto je.

Posebna točka sastanka EUROfusiona posvećena je Brexitu, s obzirom na to da je u Uedinjenome Kraljevstvu (UK) u Culham Centru za fuzijsku energiju u Oxfordshireu smješten najveći fuzijski reaktor JET s kojim upravlja EU. Na fuzijskom reaktoru JET nužno je do 2023. provesti pripremna testiranja režima rada za deset puta veći reaktor ITER, vrijedan 15 milijarda eura.

Jer, upozoreno je, neuređeni odlazak UK-a iz EU može poremetiti planove fuzijskih istraživanja EU-a i nanijeti nemjerljivu štetu znanstvenoj zajednici u Ujedinjenome Kraljevstvu.

Budući da je za realizaciju ITER-a nužna suradnja s ostalim članicama toga projekta (SAD, Rusija, Indija, Japan, Kina, Koreja) na dvodnevnom sastanku bit će govora i o fuzijskoj suradnji EU-a sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) s obzirom na novu američku administraciju.

Na sastanku EUROfusiona bit će dogovoren i model korištenja uređaja DONES, čiju gradnju provode Španjolska i Hrvatska. DONES je uređaj vrijedan pola milijarde eura a na njemu će se istraživati otpornosti fuzijskih materijala na zračenje, kako bi se dobili materijali pogodni za fuzijsku elektranu DEMO.

Istaknuto je kako zemlje-partnerice Španjolska i Hrvatska smatraju da je gradnju DONES-a nužno započeti već krajem 2020. te da su na projektu dobrodošle sve članice EU-a i Japan.

Komentiraj