EUROCONTROL: Pad broja letova zbog koronavirusa u Hrvatskoj među najmanjima u Europi

Hrvatska je među zemljama s najmanjim padom broja letova zbog koronavirusa u Europi, a s najmanjim od zemalja bivše Jugoslavije, prenio je portal exyuavioation.com podatke Eurocontrola.

Prošlog tjedna, prenosi portal, hrvatsko zrakoplovno tržište zabilježilo je pad od 52 posto u odnosu na prošlu godinu, s ukupno 279 letova. Istodobno, u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori broj letova je pao 63 posto, u BiH 65 posto, te u Sjevernoj Makedoniji 66 posto. Najoštriji pad prometa u Europi zabilježile su Moldova, Armenija i Gruzija, a najmanji Albanija, Norveška, Luxembourg, Litva, Francuska i Belgija.

Hrvatskim zračnim lukama pomaže “relativna otvorenost tržišta turistima iz zapadne Europe”, a zračne luke na obali “generiraju oporavak”. Prošlog vikenda, na primjer splitska je zračna luka imala 135 letova s ukupno 23 tisuće putnika. Premda je to samo trideset posto prošlogodišnjeg prometa, ove godine bio je to najprometniji vikend.

“S obzirom na pandemiju, oduševljeni smo tim rezultatom”, izjavio je direktor splitske Zračne luke Mate Melvan, koji očekuje da će najzaposlenije razdoblje ove sezone biti prvi i drugi vikend u kolovozu, s po tridesetak tisuća putnika u svakome.

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kazao je da HTZ provodi intenzivnu kampanju promocije Hrvatske kao sigurnog turističkog odredišta. “Te su brojke odlične indicije za kolovoz, za koji se nadamo nastavku pozitivnog trenda”, prenosi exyuavioation.com Staničićeve riječi.

U članku se kaže kako oporavak u zemljama zapadnog Balkana – Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Sjevernoj Makedoniji – otežavaju zabrane letenja i ograničenja ulaska državljana tih zemalja u europske zemlje. Operativni plan oporavka Eurocontrola predviđa da će zračni promet tih zemalja u kolovozu doživjeti “blagi porast”.

Komentiraj