EURO STRES Hoće li Nijemci zaista kažnjavati one s neoriginalnim dresovima?

Autor:

13.06.2006., Olympiastadion, Berlin, Njemacka - Svjetsko nogometno prvenstvo 2006., prvo kolo skupine F, Hrvatska - Brazil. Navijaci. "nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj počinje u petak susretom domaćina i Škotske. Hrvatska nogometna reprezentacija prvi ispit ima u subotu u 18 sati protiv Španjolske. I dok se navijači polako spremaju za put u Berlin, mnogi ne znaju što spakirati u kofere. Naime, društvenim mrežama šire se informacije o tome da će njemačka policija provoditi nasumične provjere navijača, te da bi ih zbog nošenja neoriginalnog dresa mogla kazniti s čak pet tisuća eura.

Glavni urednik Berlinskog magazina Željko Mati pojasnio je da se radi o priči koja se zakotrljala još u ožujku ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenom mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Njemačkoj.

“Pošto idem u Njemačku pratit utakmicu, čuo sam da trebaju original dresovi pa sam iz toga razloga kupio originalni“, rekao je za HRT Martin iz Zagreba.

Svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorene dresove

“Iako njemački Zakon o zaštitnim znakovima propisuje kazne i do pet tisuća eura, malo je vjerojatno da će policija zaustavljati navijače samo zbog toga”, rekao Krešimir Kovač koji ondje živi posljednjih pet godina.

“To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati”, dodao je.

EVO TKO SUDI HRVATSKOJ Donosi nam sreću! Sudio kad smo dobili Brazil. A i Dinamo ga pamti

Istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo pokazalo je da svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu. “Iz tih podataka proizlazi da su gubici oko 851 milijun eura na godišnjoj razini od prometa krivotvorenih proizvoda, što svakako jest značajna šteta za industriju”, ustvrdila je Marija Šiša Hrlić, voditeljca Odjela za autorsko i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva, Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Originalni dresovi od 70 do 150 eura, kopije oko 15

Originalni dres kvalitetnijeg je materijala, ima jasne oznake proizvođača kao i u logotip Nogometnog saveza. I razlika u cijeni je značajna – dresovi Nogometnog saveza stoje od 70 do 150 eura, a kopije 15.

“Apeliram da se naši hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema upućujemo da nam se direktno jave”, rekao je veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota.

EURO 2024 STATISTIKE Koji klubovi daju najviše igrača? Tko je najstariji, a tko najmlađi?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.