Euro ojačao, splasnula napetost u vezi Grčke

Autor:

Euro je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima ojačao, zahvaljujući splašnjavanju napetosti u vezi Grčke, no njegov je uspon bio limitiran zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,4 posto, na 1,0985 dolara, a u jednom se trenutku probio i iznad 1,10 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla 1,2 posto, na 135,95 jena.

Dolar je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 0,2 posto, na 123,80 jena.

 

  • Jačanje eura zahvaljuje se smirivanju situacije u Grčkoj, nakon što je ta članica eurozone dobila mostni kredit od EU-a, kojim je otplatila dospjele dugove MMF-u i Europskoj središnjoj banci (ECB). Također, grčki parlament prihvatio je i drugi paket reformi koje su tražili kreditori.

 

Time su stečeni uvjeti za početak pregovora između Grčke i njezinih kreditora o novom, trećem paketu međunarodne financijske pomoći, vrijednom 86 milijardi eura, što bi omogućilo otplatu dugova te zemlje idućih nekoliko godina.

Zahvaljujući tome, tečaj eura probio se sredinom tjedna iznad razine od 1,10 dolara, no ubrzo je ponovno skliznuo ispod nje.

“Vijesti iz Grčke su pomogle, no bazično gledano, tečaj eura prema dolaru ostaje u silaznoj putanji u dugoročnoj perspektivi. Gospodarski pokazatelji iz eurozone nisu tako snažni kao što su bili početkom godine, a u SAD-u se dakako postupno pripremaju za povećanje kamatnih stopa”, kazao je Shinichiro Kadota, valutni analitičar u banci Barclays.

Na slabost gospodarstva eurozone ukazuje izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti u srpnju smanjen s 54,2 na 53,7 bodova, što je veći pad tog indeksa nego što su analitičari očekivali.

“Trebali bismo imati na umu da ECB ima prilično optimistične procjene rasta, temeljene na programu kvantitativnog popuštanja. Budemo li svjedočili nizu razočaravajućih pokazatelja, u takvom bi ozračju ojačala očekivanja da će ECB trebati zadržati program kupovina obveznica dulje nego što su planirali, ili povećati njegov mjesečni iznos”, kazao je valutni analitičar Commerzbanka Michael Leister.

Kako će ECB vjerojatno još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, dolar ima prostora za jačanje prema euru, kažu analitičari, jer se u SAD-u očekuje sasvim suprotan potez središnje banke – zaoštravanje monetarne politike.

Ključne kamate Feda već se šest godina kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto, a zahvaljujući stabilnom rastu američkog gospodarstva, do kraja godine Fed će vjerojatno povećati cijenu novca.

Većina trgovaca i analitičara očekuje da će zbog različitih monetarnih politika koje se vode u SAD-u i eurozoni euro nastaviti slabiti prema dolaru. Međutim, neki smatraju da je povećanje kamata u SAD-u već uglavnom uračunato u tečaj toga valutnog para.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)