EURO himna: ‘We Are The People’ idealan spoj klupske glazbe i iskusnih rokera

UEFA je odlučila privući i mlađu i stariju publiku pa su tako za autore himne Eura 2020. odabrani DJ Martin Garrix te Bono i The Edge, pjevač i gitarist slavne grupe U2

Ovogodišnju himnu Europskog nogometnog prvenstva skladao je producent i DJ Martin Garrix u suradnji s grupom U2, odnosno pjevačem Bonom i gitaristom Edgeom. Navodno je na pjesmi radio više od godinu dana i uspješno ju je finalizirao tek kada se dosjetio pozvati Bona, koji je potom napisao tekst, i Edgea, koji je ubacio svoje karakteristične gitarističke rifove. Riječ je o možda najboljoj himni Eura u dosadašnjoj povijesti službenih pjesama koja datira od 1992. godine, kada su izvjesni Towe & Peter Jöback predstavili pjesmu „More Than A Game“ u stilu europopa nalik na opus grupe ABBA. Svake četiri godine pjesme su postajale sve važnije za Euro i pratile su nogometne navijače i fanove nogometa kroz njihovo navijanje. Tako je Euro 1996. godine obilježila neobično lagana i nimalo strastvena pjesma „We’re In This Together“ grupe Simply Red, a 2000. godine elektronička glazba postala je dominantna i preuzela ulogu ritma navijanja pa je angažiran Bo Martin Erik Erikson, poznat kao DJ E-Type i tadašnja zvijezda eurodancea, te je napravio pjesmu „Campione 2000“.

Potom su u UEFA-i vjerojatno shvatili da ne bi bilo loše da pjesme povjere aktualnim hitmejkerima i u tom trenutku popularnim pjevačicama i pjevačima pa je tako 2004. godine službenu pjesmu „Forca“ otpjevala Nelly Furtado, a za Euro 2008. godine Enrique Iglesias pjesmu „Can You Her Me“. 2012. godine uslijedio je čudan preokret pa je službenu pjesmu Eura „Endless Summer“ izvjesna Oceana otpjevala s ritmom u klasičnom EDM stilu, koji je tada bio u trendu. Euro 2016. godine obilježio je jedan od najvećih i najpopularnijih DJ-a i producenata David Guetta, koji je sa Zarom Larsson stvorio pjesmu „This One’s For You“. I onda je angažiran nizozemski producent i DJ Martin Garritsen, poznatiji kao Martin Garrix, koji se posljednjih nekoliko godina nalazi u samom vrhu najpopularnijih i najtraženijih DJ-a i producenata elektroničke glazbe. O tome svjedoči podatak da je njegova pjesma „Animals“ na YouTubeu pregledana preko milijardu i 500 milijuna puta.

 

Direktor UEFA-inog marketinga zadovoljan je službenom himnom jer ‘nogomet i glazba imaju moć okupljanja ljudi i produbit će navijačko slavlje’

 

Garrix je na službenoj pjesmi Eura 2020 navodno radio nekoliko godina, ali ju je završio tek kada se dosjetio da angažira članove grupe U2 – Bona i Edgea. Bez sumnje, sjajan je to potez mladog Garrixa, koji je time zacementirao svoj status među mlađom publikom više sklonoj elektroničkoj glazbi i istovremeno privukao stariju publiku skloniju rocku. Pri tom su U2, čija je popularnost opala unazad dobrih deset godina, pametno prihvatili poziv podsjetivši brojnu publiku koliko su zapravo dobri. Osim toga, a nasuprot mladom Garrixu, U2 su ipak diljem svijeta prodali 145 milijuna albuma i osvojili niz nagrada, Bono već odavno ima status najvećeg mirotvorca među rokerima, a časopis Rolling Stone ih je uvrstio na 22. mjesto ljestvice 100 najvećih izvođača svih vremena.

I direktor UEFA-inog marketinga Guy-Laurent Epstein izrazio je svoje zadovoljstvo ovogodišnjom službenom himnom. „Dugo čekanje je napokon gotovo i drago nam je što smo napokon predstavili službenu pjesmu za Euro 2020, ‘We Are The People’, u kojoj sudjeluju neki od najslavnijih glazbenika na svijetu kao što su Martin Garrix, Bono i The Edge.

Komentiraj