EU želi istinu o ubojstvu Khashoggija “bez obzira tko je počinitelj”

EPA/PATRICK SEEGER

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je u srijedu da se rasvijetli “šokantno ubojstvo” saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, “bez obzira tko je počinitelj”.

“Jedini europski interes je otkriti sve detalje o toj aferi bez obzira tko je počinitelj”, kazao je on pred eurozastupnicima okupljenima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“To je tako užasan zločin da bi nas i najmanji trag hipokrizije osramotio”, dodao je on pozivajući europske zastupnike da pripaze da se “Europa, zemlje članice ili institucije” suzdrže od “dvosmislene igre” u toj aferi.

“Nije moja uloga reći tko želi štititi interese koga ovdje”, naglasio je on, ne navodeći detalje.

Jamal Khashoggi (59), novinar koji je surađivao s Washington Postom, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kamo je otišao zbog administrativnih poslova uoči budućeg vjenčanja.

Nakon što je negirala smrt novinara, saudijska vlada iznijela je nekoliko kontradiktornih verzija. Rijad sad tvrdi da je novinar ubijen tijekom “nedopuštene” operacije o kojoj saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman nije obaviješten.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]