EU “žali” zbog ruske zabrane ulaska europskim čelnicima

Europska unija je u petak izrazila “žaljenje” zbog odluke Rusije da zabrani europskim čelnicima ulazak na svoj teritorij, što je nova epizoda u ozbiljnoj diplomatskoj krizi zbog Ukrajine.

Ruska diplomacija je u petak predvečer priopćila da je zabranila ulazak u Rusiju predstavnicima sigurnosnih snaga, zakonodavnih tijela i izvršne vlasti nekih zemalja EU-a, osobama koje su, kako kaže, “osobno odgovorne za promicanje proturuske politike”.
“EU žali zbog odluke ruskih vlasti”, reagirao je glasnogovornik EU-a u priopćenju.
“Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća” i na nju ćemo primjereno odgovoriti, dodao je.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da se njegova mjera odnosi i na “privatne europske vojne tvrtke koje djeluju diljem svijeta”, dajući do znanja da je ona odgovor na europske sankcije uvedene u prosincu protiv ruske paravojne skupine Wagner.
Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu skupinu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.
Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji “sveobuhvatnim” i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

Komentiraj