EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak njemačko-francuski prijedlog o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

“Razgovarali smo o mogućim elementima odgovora na uporabu zabranjenog kemijskog nervnog agensa. Postignut je politički dogovor o provedbi njemačko-francuskog prijedloga o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji su povezani s tim pokušajem ubojstva. Odluku će provesti tehnička tijela Vijeća”, izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

Njemačka i Francuska predložile su sankcije uz obrazloženje da nisu dobile vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pronađen nervni otrov novičok, razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza.

To je potvrdila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Berlin i Pariz su predložili da se uvedu sankcije protiv više osoba i jednog poduzeća u kojem se proizvodi novičok. Sankcije predviđaju zabranu ulaska u EU, zamrzavanje imovine i zabranu dodjele europske pomoći osobama i entitetima s popisa.

epa08690622 An undated, recent handout photo made available by Russian opposition leader Alexei Navalny via his Instagram site shows Navalny sitting on a bench at an undisclosed location, issued 23 September 2020. According to a statement of the Charite hospital Navalny was discharged from acute inpatient care on 22 September. Given his progress and current condition, the treating physicians believe that complete recovery is possible, Charite stated. EPA/ALEXEI NAVALNY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Komentiraj