FaH

EU: Upozorenje Makedoniji da izbori neće biti vjerodostojni

Europska unija je u utorak upozorila da vlada koja bi došla na vlast nakon izbora predviđenih za lipanj u Makedoniji neće u očima EU biti vjerodostojna jer je jedino sadašnja vladajuća stranka predala izbornu listu.

“U sadašnjim okolnostima svaka vlada koja bi došla na vlast nakon izbora u kojima ne sudjeluju tri od četiriju glavnih političkih stranaka, neće biti vjerodostojan partner za međunarodnu zajednicu”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič na dnevnoj konferenciji za novinare.

“Ponovili smo nekoliko puta da sadašnja politička kriza udaljava Makedoniju od njezinih euroatlantskih težnji”, dodala je glasnogovornica.

Europska unija je prošlog mjeseca prekinula svoje pokušaje posredovanja s ciljem rješenja krize u Makedoniji, također suočenoj s najvećom europskom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata.

EU je 2015. posredovala u postizanju dogovora između vlade i oporbe, koji je trebao omogućiti  izbore u travnju, ali oni su odgođeni do lipnja.

Konzervativna stranka Nikole Gruevskog VMRP-DPMNE je jedina registrirala kandidate za izbore u lipnju, koje su socijaldemokrati, glavna oporbena stranka, i dvije albanske stranke odlučile bojkotirati. Gruevski je rekao da makedonski ustav ne dozvoljava odgodu izbora 5. lipnja, datum koji je odredio parlament prije raspuštanja.

Komisija drži da vlada nije uspjela poduzeti potrebne mjere za jamčenje pravednih izbora, bez obzira na pozive EU.

“Držimo da ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje vjerodostojnih izbora”, rekla je Kocijančič i pozvala sve stranke da u drugi plan stave razlike i vrate Makedoniju na put pristupa EU.

Makedonija je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2005. godine, ali pregovori o pridruživanju još nisu pokrenuti.

Komentiraj