EU traži od BiH revidiranje strategije za procesuiranje ratnih zločina

EU od BiH traži revidiranje strategije za procesuiranje ratnih zločina, priopćilo je Ministarstvo pravde BiH.

U Ministarstvu je danas održan sastanak kojem su nazočili ministar pravde BiH Josip Grubeša, šefica OESS-a u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec, veleposlanik EU u BiH Johann Sattler i voditeljica Ureda za vladavinu prava Margriet Prins.

Na sastanku je, među ostalim, “ponovno pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina”

Veleposlanik Sattler kazao je kako je strategija vrlo važno pitanje za EU, navodeći “da je već puno novca utrošeno da se ovo poglavlje zatvori”.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša na to je uzvratio kako je „Ministarstvo pravde BiH na čijem sam čelu, učinilo sve što je od njega traženo za otklanjanje navodnih nedorečenosti u materijalu Radne skupine, zbog čega stvarno ne znam što se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava“, stoji u priopćenju Ministarstva pravde BiH.

BiH je 2008. usvojila Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja je predviđala da najteži slučajevi budu pravosudno okončani za sedam godina, aa ostali do 2023.

To se međutim nije ostvarilo, pa je trebalo revidirati strategiju. Materijal je pripremljen još 2018, ali o njoj još nije raspravljalo Vijeće ministara BiH.

Komentiraj