EPA/OLIVIER HOSLET

EU strahuje od katastrofe ako se Ankara povuče iz migrantskog sporazuma

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos u četvrtak u intervjuu za belgijski list “Le Soir” predvidio pravu katastrofu ako sporazum o zaustavljanju migranata na Sredozemlju, zaključen između EU-a i Turske, propadne.

Sporazum čiji je cilj zaustaviti masovan dolazak migranata iz Turske prema grčkim obalama, “dobro funkcionira” unatoč opetovanim prijetnjama turskih čelnika u posljednjih nekoliko tjedana, istaknuo je Avramopoulos.

“Čak i usred najvećih napetosti, nijedna osoba nije prešla Sredozemlje. Ako taj dogovor propadne, bit će to prava katastrofa”, kazao je grčki povjerenik.

Avramopoulos je izrazio žaljenje zbog “diplomatskog načina koji je loš za sve” i koji je rezultirao jakim napetostima između Turske i EU-a nakon što Nizozemska i Njemačka nisu dopustile da na skupovima turske dijaspore sudjeluju turski ministri.

Turski su čelnici na to reagirali negativnim komentarima prema nekim europskim zemljama, usporedivši Nizozemsku i Njemačku s “nacističkim režimom” i zaprijetivši da će odustati od sporazuma o zaustavljanju migranata, zaključenog s EU-om 18. ožujka 2016.

Sporazum je vrlo važan jer je zahvaljujući njemu prekinut masovni priljev izbjeglica u Europu.

Komentiraj