Europska komisija službeno je ustvrdila da Španjolska i Portugal krše europske proračunske propise, što je prvi korak prema mogućem uvođenju kazni tim zemljama, dok iz Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) poručuju da dvije zemlje treba poštediti kazni.

Komisija je u četvrtak pokrenula službenu disciplinsku proceduru protiv dvije zemlje zbog prekomjernih proračunskih manjkova. U Bruxellesu spočitavaju Lisabonu i Madridu da presporo ispunjavaju obveze vezane za njihovo smanjenje.

“Dvije su zemlje u posljednje vrijeme skrenule s puta korekcije prekomjernih deficita i nisu ostvarile zacrtane proračunske ciljeve”, rekao je potpredsjednik EK zadužen za euro Valdis Dombrovskis.

Ako ministri financija EU prihvate tu ocjenu, Komisija ima rok od 20 dana da predloži kazne za dvije zemlje, teško pogođene financijskom krizom. Također će pokrenuti postupak blokade europskih razvojnih fondova, namijenjenih tim zemljama.

“Sada je na ministrima EU da u kratkom roku potvrde naše ocjene”, rekao je povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici na konferenciji za novinare.

U tom slučaju Komisija ima odriješene ruke da Portugalu i Španjolskoj odreže novčane kazne u iznosu do 0,2 posto njihova bruto domaćeg proizvoda, predviđene za zemlje eurozne koje opetovano ignoriraju propise. I tu bi odluku morali potvrditi ministri EU-a.

Komisija lako može tražiti i “nulte sankcije”, dodao je na konferenciji za novinare Moscovici.

U odvojenom je nastupu u petak čelnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria pozvao Europsku komisiju da ne uvodi sankcije Portugalu i Španjolskoj zbog prekoračenja zacrtanih proračunskih deficita.

“Službeno ću reći da nam sada najmanje treba da Komisija govori o sankcijama zemljama koje su možda za nekih 0,2 posto odstupile s puta smanjenja deficita”, kazao je Gurria danas na konferenciji u Lisabonu.

“Suočeni smo s novim izazovima, migrantima i izbjeglicama, terorizmom i Brexitom”, pojasnio je Gurria svoj apel.

Portugal je prekoračio zacrtane proračunske ciljeve u ovoj godini zbog pomoći posrnuloj banci Banif, kojoj je trebala kapitalna injekcija od 2,2 milijarde eura. Čelnik OECD-a tako upozorava da europske sankcije neće uzeti u obzir da “kada se zemlja suoči s bankovnom krizom, mora učiniti štogod je potrebno kako bi očuvala stabilnost financijskih tržišta”.

Ujedno je istaknuo da portugalsko gospodarstvo još uvijek mora znatno pojačati produktivnost, koja je po njegovim riječima 40 posto ispod prosjeka eurozone. “Portugal i dalje ima ožiljke od krize. Još se uvijek suočava s brojnim izazovima”, naglasio je Gurria.

Komentiraj