EU: Sljedeći tjedan rasprava o viznom režimu

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europska komisija će sljedeći tjedan raspravljati o viznom režimu sa Sjedinjenim Američki Državama i Kanadom, a u Strasbourgu se sastaje Europski parlament, koji će raspavljati o cijelom nizu aktualnih pitanja.

Europska komisija, koja se u utorak sastaje u Strasbourgu, a ne u Bruxellesu, na dnevnom redu ima “političku raspravu” budući da istječe zakonski rok za uvođenje viza državljanima Sjedinenih Država i Kanade, koje ne primjenjuju načelo recipročnosti.
Prema uredbi EU-a iza 2001. godine Europska komisija je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treće zemlja zahtijeva vize za europske građane i ta odluka bi stupila na snagu ako Vijeće ili Europski parlament ne ulože prigovor.
U službenom glasilu EU-a objavljena je 12. travnja 2014. godine obavijest da građani Sjedinenih Država i Kanada mogu putovati u sve zemlje EU-a bez viza, dok građani nekih zemalja EU-a i dalje trebaju vize za ulazak u te dvije zemlje. Građani Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra i dalje trebaju vize za Sjedinjene Države, a građani Bugarske i Rumunjske za Kanadu.
Dvogodišnji rok predviđen tom uredbom istječe 12. travnja 2016. na dan kada će o tome raspravljati Komisija. Prema uredbi EU-a o viznoj recipročnosti, Komisija je dužno predložiti privremenu suspenziju bezviznog režima za one zemlje koje traže vize građane EU-a na rok od 12 mjeseci. Ta uredba propisuje da 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ne postoji reciprocitet u viznom režimu Komisija treba donijeti privremenu odluku o suspenziju bezviznog režima. Stupanje na snagu takve odluke Komisije može unutar četiri mjeseca zaustaviti Vijeće EU-a i glasovanjem kvalificiranom većinom ili Europski parlament.
Uvođenje viza američkim državljanima čini se malo vjerojatnim jer bi to bio veliki udarac za turistički sektor u nekoliko zemalja članica EU-a.
Europska unija ima zajedničku viznu politiku, u kojoj ne sudjeluju Velika Britanija i Irska, ali unatoč tome Sjedinjene Države po pitanju viza tretiraju svaku zemlju članicu EU-a zasebno.
U ponedjeljak popodne u Strasbourgu počinje ovomjesečna plenarna sjednica Europskog parlamenta koja traje do četvrtka.
Zastupnici će, između ostaloga, glasovati o sporazumu o registru putnika u zračnom prometu (PNR), koji predviđa da zrakoplovne tvrtke trebaju dijeliti svoje podatke o putnicima s tijelima nacionalnih vlasti koje su zadužene za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Taj zakon kritiziraju nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava ističući da masovno nazdor nad građanima neće pomoći u borbi protiv terorizma, a da će nanijeti štetu građanskim slobodama. Rasprava o tome održava se u srijedu, a glasovanje u četvrtak.
U utorak će zastupnici raspravljati o aferi “panamski dokumenti”, nakon što je otkriveno  više od 200 000 offshore tvrtki i njihovih tajnih vlasnika, uključujući i mnoge političare i poznate osobe. Te tvrtke su vrlo često služile za izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca.
Zastupnici će raspravljati o učinkovitosti postojećih mjera poput direktive o pranju novca i mjera protiv izbjegavanja plaćanja poreza.
U srijedu će zastupnici raspravljati, a u četvrtak glasovati o  novim pravilima o zaštiti podataka. Cilj reforme je da internet korisnici imaju kontrolu nad svojim osobnim podacima i da se regulira prijenos podataka u treće zemlje.
U srijedu će se raspravljati o provedbi sporazuma između EU-a i Turske o rješavanju migrantske krize. U raspravi će sudjelovati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junkcer i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Zastupnici će sljedeći tjedan glasovati o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Bosne i Hercegovoine, Albanije i Turske.
Zastupnici će također glasovati o rezoluciji o vladavini prava u Poljskoj.
U Luxembourgu se u ponedjeljak sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva zemalja članica, koji će, između ostaloga, razgovarati o problemima koji pogađaju pojedine poljoprivredne sektore, poput mljekarstva, svinjogojstva te voća i povrća.

Komentiraj