Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federica Mogherini uputila je u ponedjeljak navečer izraze sućuti ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u povodu ubojstva ruskog veleposlanika u Ankari, koje je najoštrije osudila.

“Europska unija najstrože osuđuje napad protiv predstavnika vaše zemlje u Turskoj. Želimo izraziti našu solidarnost s Rusijom u suočavanju s ovim kriminalnim nasilnim činom”, kaže se u poruci Federice Mogherini, koja je uputila izraze sućuti i obitelji ubijenog veleposlanika Andreja Karlova.

Ruskog veleposlanika u Turskoj ubio je u napadu u umjetničkoj galeriji u Ankari pripadnik policijskih snaga koji je vikao “ne zaboravite Alep”, prenijele su strane agencije.

Napad su osudile brojne zemlje.

“Osuđujemo ovaj čin nasilja, tko god da ga je počinio. Naše misli i molitve su s njime i njegovom obitelji”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kaže da je “šokiran viješću o ubojstvu ruskog veleposlanika u Turskoj. Osuđujem ovaj kukavički napad”.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere istaknuo je da njegova zemlja stoji uz Tursku u borbi protiv terorizma.

Francuski predsjednik Francois Hollande “snažno” je osudio ubojstvo Karlova.

Komentiraj