EU proširio istragu o mogućem kršenju tržišnog natjecanja u njemačkom automobilskom sektoru

EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Dužnosnici Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja proširili su u ponedjeljak istragu o navodnom nezakonitom udruživanju vodećih njemačkih proizvođača automobila a pod lupom su se našli Daimler i Volkswagen (VW).

Bruxelles je u srpnju objavio da istražuje navode o kartelskom udruživanju vodećih njemačkih proizvođača automobila, sumnjajući da su desetljećima dogovarali cijene dizelske i ostalih tehnologija vezanih za proizvodnju automobila.

Iz Daimlera su prošlog tjedna izvijestili da su odlučili prokazati nedopuštenu praksu kako bi izbjegli novčanu kaznu.

Danas su priopćili da su dužnosnici EK počeli s pretragom njihovih objekata.

Iz Volkswagena su pak kazali da su istražitelji danas proučavali dokumente u njihovom sjedištu u Wolfsburgu i u Audijevim uredima u Ingolstadtu na jugu Njemačke.

“Inspekcije su povezane sa sumnjama Komisije da je nekoliko njemačkih proizvođača automobila možda kršilo propise EU o zaštiti tržišnog natjecanja koji zabranjuju kartelsko udruživanje i restriktivne poslovne prakse”, objavila je u priopćenju Europska komisija.

Prošlog petka iz BMW-a su izvijestili da su istražitelji iz Bruxellesa pretražili njihovo sjedište, dodajući da im pomažu u istrazi.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]