epa

EU poziva na suzdržanost na Kosovu nakon uhićenja Đurića

Europska unija pozvala je u ponedjeljak na suzdržanost na Kosovu, pošto je tamošnja policija uhitila voditelja srbijanskog vladinog ureda za Kosovo Marka Đurića, a nakon toga su slijedili prosvjedi kosovskih Srba.
“Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Glasngovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU-a, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić i glavni tajnik ureda srbijanskog predsjednika Nikola Selaković doputovali su u ponedjeljak u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.

Đurić je uhićen u zgradi suda u sjevernoj Mitrovici, gdje je trebao sudjelovati na okruglom stolu u okviru tzv. unutarnjeg dijaloga o Kosovu. Policija je ušla u zgradu suda i uhitila Đurića i njegova suradnika Željka Jovića te ih odvela u Prištinu, javljaju kosovski mediji.

Komentiraj