EU pozdravlja najavljeni sastanak Trumpa i Kim Jong Una

epa

Europska unija pozdravila je u petak pristanak američkog predsjednika Donalda Trumpa da se sastane sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, Maja Kocijančič, pozdravila je “nedavne pozitivne promjene” u odnosima između dviju Koreja, odgovarajući na pitanje novinara o toj Trumpovoj odluci.

“Činjenica da je Trump spreman prihvatiti poziv Kim Jong Una na sastanak također je pozitivan razvoj događaja”, kazala je.

Bijela kuća potvrdila je u četvrtak da je američki predsjednik prihvatio prijedlog sjevernokorejskog čelnika.

Najavljeni sastanak pozdravili su Kina i Rusija te južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je iskoristio nedavne Zimske olimpijske igre u svojoj zemlji za približavanje sa Sjevernom Korejom.

Osvrnuvši se na najavu drugih sastanaka na visokoj razini sa predstavnicima Sjeverne Koreje, Kocijančič je kazala da EU “s nestrpljenjem očekuje njihove rezultate”.

“Čuli smo za obećanje Sjeverne Koreje da će započeti pregovore o denuklearizaciji i smanjiti testiranja nuklearnog oružja tijekom tih pregovora”, kazala je. “Ako se to ostvari, to bi moglo stvoriti uvjete potrebne za dogovorno rješenje” spora s tom zemljom, kazala je.

Mogherini će se sastati s južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-Wha tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 19. ožujka u Bruxellesu.

Komentiraj