EU pomaže Češkoj i Slovačkoj koje su teško pogođene pandemijom. Šalju im sto tisuća doza cjepiva

Češka i Slovačka, obje pritisnute pandemijom koronavirusa, primit će svaka 100 tisuća dodatnih doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od svojih partnera u Europskoj uniji.

Obje zemlje su među najteže pogođenim zemljama u svijetu proteklih tjedana. Pune im se bolnički kapaciteti, nedostaje im medicinskog osoblja i pokušavaju ubrzati program cijepljenja.

“Zahvaljujući solidarnosti EU i SOS mehanizmu Komisije, Češka Republika zaprimit će dodatnih 100 tisuaća doza Pfizera idući tjedan”, tvitao je češki premijer Andrej Babiš u srijedu.

Francuska ponudila pomoć

Češkoj je također Francuska ponudila 100 tisuća doza cjepiva, a manje količine i Izrael i neke njemačke pokrajine.

Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od covida-19, pokazuju podaci objavljeni u srijedu.

Ukupno je u bolnicama na liječenju od covida-19 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije. U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na rubu pucanja.

Slovački premijer Igor Matovič napisao je na Facebooku da se “Slovačka može osloniti na svoje europske partnere u teškim vremenima”.

“Drago mi je da smo uspjeli postići konačan dogovor o takozvanim SOS cjepivima”, dodao je.

Matovič je potražio pomoć i izvan EU i protresao vladajuću koaliciju naručivanjem doza ruskog cjepiva Sputnik V.

Slovačka od srijede navečer uvodi policijski sat, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od covida u svijetu.

Policijski sat od 20 sati do 5 ujutro bit će na snazi najmanje do 19. ožujka.

Članica EU s 5.4 milijuna stanovnika u zadnja dva tjedna je u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci agencije France Presse.

 

Komentiraj