EPA/VALDRIN XHEMAJ

EU pokušava riješiti zastoj oko migracija

Europska unija razmatra nove prijedloge kako riješiti problem tražitelja azila koji dolaze u Uniju, nadajući se da će prekinuti više od godinu dana nesuglasica koje su dovele u pitanje njezino jedinstvo, kažu dužnosnici i diplomati.

Čelnici EU-a dali su rok do sredine godine za postizanje sporazuma o reformi propisa o azilu. Masovni priljev migranata izazvao je spor između Njemačke i mediteranskih zemalja s jedne te istočnih članica Poljske i Mađarske s druge strane.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je nakon razgovora s europskim kolegama ovoga tjedna da se razmatraju tri sustava – jedan za niski, drugi za visoki i treći za vrlo veliki priljev migranata.

Osnovna stvar je da bi se i dalje primjenjivala postojeća pravila, uključujući ključnu odredba da se tražiteljem azila mora baviti prva članica Unije u koju je ušao. EU bi također imao na raspolaganju niz drugih mehanizama, od relokacije tražitelja azila u druge članice do pomoći u gotovini i opremi ili pružanja stručne pomoći.

“To bi trebali svi prihvatiti. Ne može jedna zemlja članica prihvatiti jednu, a odbiti drugu stvar”, rekao je Carmelo Abela, ministar unutrnjih poslova Malte trenutne predsjedateljice EU-om.

Oko 1,5 milijuna izbjeglica i migranata stiglo je u Europu 2015. i 2016., najprije u najugroženije Grčku i Italiju da bi potom krenuli prema bogatijom Njemačkoj, Austriji i Švedskoj.

Te su države pozvale ostale članice da prime dio tražitelja azila, no Poljska i Mađarska to ne žele i nude druge oblike pomoći.

Njemačka je zaprijetila da će umjesto konsenzusa tražiti većinsko odlučivanje o reformi, čime bi se prevladale mađarske i poljske primjedbe.

Kancelarka Angela Merkel idućeg će mjeseca posjetiti Varšavu kako bi je nagovorila na plan.

Komentiraj