EPA/ATEF SAFADI

EU neće priznati izraelski suverenitet nad Golanom

Europska unija istaknula je u petak da neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon što je američki predsjednik izjavio u četvrtak kako je vrijeme da se to učini.

“Stajalište EU-a nije se promijenilo”, izjavila je glasnogovornica EU-a za Reuters, komentirajući Trumpovu izjavu.

“Europska unija, u skladu s međunarodnim pravom, ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijem koji je Izrael okupirao u lipnju 1967., uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ga dijelom izraelskog teritorija.”

Glasnogovornica njemačke vlade izjavila je da je Golanska visoravan sirijski teritorij koji je okupirao Izrael.

“Ako bi se mijenjale nacionalne granice onda se to mora učiniti mirnim sredstvima svih uključenih”, rekla Ulrike Demmer.

“Vlada odbacuje jednostrane korake”, istaknula je ona.

Francuska neće priznati izraelsko pripojenje jer je u suprotnosti s međunarodnim zakonom, priopćilo je ministarsrtvo vanjskih poslova.

“Golan je teritorij koji je Izrael okupirao 1967. Francuska ne priznaje izraelsku aneksiju iz 1981.”, rečeno je na brifingu u ministarstvu. Također je istaknuto da je prema rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a ta aneksija nevažeća.

Vijeće za suradnju u Zaljevu, regionalna skupina šest arapskih monarhija, također je izrazila žaljenje zbog Trumpovog poziva za priznavanje izraelskog suvereniteta na Golanskom visoravni.

Trumpova izjava “neće promijeniti realnost da je Golanska visoravan sirijski teritorij koji je Izrael okupirao vojnom silom 1967.”, rekao je Abdul Latif al Zajani, glavni tajnik Vijeća.

Sirijska vlada ranije je osudila Trumpovu izjavu, i priopćila da je Sirija odlučna u tome da povrati to područje “svim dostupnim sredstvima”.

U izvješću koje je objavila sirijska državna novinska agencija, izvor iz ministarstva vanjskih poslova rekao je da Trumpova izjava pokazuje “slijepu pristranost Sjedinjenih Država” prema Izraelu. Izjave nisu promijenile “stvarnost da je Golan bio i da će ostati sirijski, arapski”.

“Sirijska nacija je još odlučnija u tome da oslobodi taj dragocjeni dio sirijskog nacionalnog teritorija svim mogućim sredstvima”, kazao je izvor dodajući da je Trumpova izjava “neodgovorna” i da je pokazala “prezir” prema međunarodnom pravu.

Komentiraj