FaH

EU neće popuštati Turskoj oko viza, izbjeglice se ne vraćaju u ratne zone

Europska unija neće snižavati svoje zahtjeve prema Turskoj glede viznog režima u zamjenu za rješavanje migrantske krize, poručio je u srijedu Berlin, a Ankara je obećala da u ratne zone neće vraćati ljude koji su iz njih izbjegli.

“Nećemo ubrzati postupak razmatranja je li Turska ispunila potrebne kriterije, potrebne zahtjeve”, rekao je glasnogovornik njemačke valde Steffen Seibert na konferenciji za novinare.
Turska i Europska unija dogovorili su na summitu u ponedjeljak da će se turskim državljanima ukinuti vize do kraja lipnja u sklopu mjera za veći turskih doprinos u zaustavljanju izbjegličkog vala iz Turske preko balkanske rute.
“Spremni smo, kada je to potrebno, to ubrzati, ali neće biti snižavanja standarda kvalitete”, rekao je Seibert.

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu izjavio je u Ankari da Turska ne namjerava vraćati izbjeglice u ratne zone i smatra da nema pravnih poteškoća za primjenu dogovora s EU-om.

EU je uglavnom prihvatila turske uvjete za postizanje sporazuma, istaknuo je.

Turska je u sklopu dogovora s EU-om pristala primiti sve ilegalne migrante u zamjenu za veću financijsku pomoć, brže ukidanje viza za Turke koji putuju u Europu i ubrzanje pristupnih pregovora između Ankare i Bruxellesa koji već godinama stoje na mjestu.

Komentiraj